Förlösa ett barn akut
By barnwebben • Oct 22nd, 2013 • Category: födelse, Förlossning, GraviditetNär livmoderhalsen blir kortare och börjar öppna sig blir födsloverkarna normalt kraftiga och regelbundna.
Man kan börja fundera på att ta kontakt med sin förlossningsavdelning när värkarna är smärtsamma och kommer med 5-10 min mellanrum, lite beroende på hur långt man har att åka och om man haft en snabb förlossning tidigare.
Från detta skede brukar förlossningsarbetet pågå i genomsnitt 12 – 16 timmar för förstföderskor och 4 – 8 timmar för omföderskor.
Oftast är det gott om tid att ta sig till förlossningsavdelningen, men ibland kan förloppet gå oväntat snabbt. Speciellt för den som tidigare haft en snabb förlossning.
Man kan förbereda sig genom att till exempel planera hur eventuella syskon ska tas om hand och hur man snabbt ska kunna ta sig in till förlossningsavdelningen.
Har man haft en snabb förlossning tidigare kan det också vara klokt att åka in till förlossningen tidigare vid nästa graviditet.
Om man tror att barnet är på väg att födas kan man själv försöka känna efter i slidan för att få en uppfattning om hur långt ned barnets huvud befinner sig. Om man med ett finger känner barnet ett par centimeter upp i slidan är förlossningen nära. Om man känner det i slidmynningen är den mycket nära.
Om en oplanerad förlossning hemma verkar oundvikligt.
Ring 112 och be om hjälp. Sätt dig inte i bilen för att köra själv till förlossningen.
Kontakta sedan partnern eller någon annan som snabbt kan vara på plats.
Det kan vara bra att ringa till förlossningen för att få stöd av en barnmorska under väntetiden.
Försök sitta halvsittande så bekvämt som möjligt under tiden man väntar på hjälp.
Ta fram några rena lakan eller handdukar.
Om krystvärkarna kommer, placera en ren handduk eller lakan under moderns sköte.
Du som assisterar vid en akut förlossning kan hålla din hand på barnets huvud för att kontrollera passagen, och den andra handen kan hålla en handduk under barnets huvud och ge stöd åt moderns mellangård.
Dra inte i barnet eller dess huvud. Du kan försiktigt vägleda barnet ut Eventuellt behöva hjälpa det ut den sista biten.
Lägg upp barnet direkt på den varma huden på mammas mage.
Torka försiktigt av kring barnets näsa och mun. Stryk ner över näsan för att hjälpa till att utvisa överflödigt slem och fostervatten.
Torka bort blod och fostervatten och svep in barnet i vad som finns tillgängligt, gärna en varm handduk. Det är viktigt att barnet inte blir kallt.
Man kan frottera barnet lite extra på ryggen för att det ska komma igång med att andas. När barnet föds är det vanligt att händer och fötter är lite blåaktiga.
Läpparna ska däremot ha en röd färg. Om barnet ändå inte börjar andas eller skrika, rensa munnen ytterligare med fingertoppen.
Man ska inte själv klippa av navelsträngen utan låta den sitta kvar i barnet under transporten till förlossningsavdelningen.
Om moderkakan kommer av sig själv, följs den normalt av en kraftig men kortvarig mörk blödning. Be någon eller försök själv massera kraftigt över magen. Det gör att livmodern drar sig samman och minskar ofta blödningen. Spara moderkakan. Förlossningspersonalen kan komma att vilja titta på den.
När ambulanspersonalen kommer får ni assistans av medicinsk personal och troligen transport till förlossningsavdelning.
barnwebben is
Email this author | All posts by barnwebben