Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Mat som gravida bör äta. Och vad man bör undvika

By • Feb 16th, 2017 • Category: Graviditet

Att bli gravid är en stor omställning för kroppen. Kanske mår du fruktansvärt illa eller kanske har du fått ett rejält sug efter något särskilt. Det brukar inte vara något större problem, men man ska undvika att äta alltför mycket av något enskilt. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör man t.ex. inte äta mer än 50 g lakrits om dagen när man är gravid. Eller så är det saker som man absolut inte vill ha. Det är t.ex. vanligt att gravida kvinnor inte är sugna på kaffe tidigt i graviditeten. Man bör inte få i sig mer än 300 mg koffein per dag, tre små koppar kaffe, eftersom det kan påverka ditt foster. Undvik cola- och energidrycker som innehåller koffein och tomma kalorier.

Det viktigaste är att äta varierat. Under graviditeten ökar behovet av de flesta näringsämnena. Men för den sakens skull behöver man inte, som man sa förr i tiden ”äta för två”, eftersom energibehovet inte ökar lika mycket.

För att få till det där med varierad kost kan man tänka på att få i sig mat från många olika livsmedelsgrupper varje dag. Det vill säga att man blandar protein, fett, grönsaker och kolhydrater i lagom proportioner.

Gärna fisk två–tre gånger i veckan. Vissa fisksorter innehåller dock höga halter av miljögifter, till exempel PCB, dioxiner och kvicksilver som kan störa utvecklingen av ditt barns nervsystem.
Därför bör du inte äta mycket rovfisk från Östersjön och våra stora sjöar som vildfångad lax och öring, sill och strömming, röding.
Stor hälleflundra, svärdfisk, gädda, abborre, gös och smörfisk hör också till sådan fisk som gravida bör vara försiktiga med.
Ostron kan innehålla höga halter av ohälsosamt kadmium. Gravad lax och sushi går bra att äta om den är nygjord eller nyförpackad.

Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami – frys det i tre dygn innan du äter. Vad gäller alla charkuterier bör man välja sådana som är nyförpackade.

Det går bra att äta alla slags hårdostar, både de som är tillverkade av pastöriserad och opastöriserad mjölk. Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask går också bra att äta. Det går även bra att äta fetaost gjord på pastöriserad mjölk. Mozzarella, halloumi och ricotta kan du äta om den är nyförpackad. Undvik däremot all mögel- och kittost, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio samt färskostar, fetaost och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk.

Frukt och grönsaker är något som vi svenskar generellt sett äter för lite av. Och som gravid är det extra viktigt att äta frukt och grönsaker. Livsmedelsverket rekommenderar att en gravid kvinna äter minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag, vilket motsvarar ungefär två portioner grönsaker och tre frukter.

Leave a Reply