Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Förlossningens faser

By • Aug 28th, 2010 • Category: födelse

Alla förlossningar följer i princip samma mönster men kan ta olika lång tid. Förlossningen delas in i tre skeden: öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. Under öppningsskedet öppnar sig livmodermunnen och barnet tränger ned i bäckenet. Vid utdrivningsskedet föds barnet och vid efterbördsskedet kommer moderkakan.

1. Öppningsskedet
Öppningsskedet är den första delen av förlossningen. I det här skedet öppnar sig modermunnen samtidigt som barnets huvud roterar och tränger ner genom förlossningskanalen. Det sker genom kraftiga och regelbundna sammandragningar i livmodern, värkar.

Barnmorskan kan med hjälp av sina fingrar känna hur många centimeter modermunnen öppnat sig och hur barnet tränger ner i bäckenet.

Latensfas
De första 3–4 centimetrarna, den så kallade latensfasen, kan ta lite längre tid, speciellt när du föder ditt första barn. Värkarna är oregelbundna och är ofta inte så smärtsamma, långa eller intensiva, utan kan liknas vid något kraftigare menssmärtor.

Aktiv fas
Den aktiva fasen startar när värkarna kommer tre till fyra stycken inom tio minuter, när vattnet går eller när modermunnen har öppnat sig 3–4 centimeter. Det är i detta skede som man bör ta sig in till förlossningsavdelningen. Under öppningsskedet brukar modermunnen öppna sig ungefär 1 centimeter i timmen, men det kan variera. Du kan fortfarande vara uppe och gå. Följ med i rytmen och passa på att slappna av och hämta kraft mellan värkarna, som nu kommer oftare och blir allt kraftigare. Värkarna kommer med ett intervall på 3–5 minuter och varar cirka 30–90 sekunder.

Den aktiva fasen av öppningsskedet varar i genomsnitt 12–18 timmar för förstföderskor. För omföderskor tar det i genomsnitt 6–10 timmar. En del kvinnor föder också på ett par timmar, så det kan variera.
Förlossningsställning

Försök att hitta olika förlossningsställningar när du går igenom öppningsskedet. Du kan variera mellan att röra på dig och inta ställningar där du kan vila. En upprätt position, som innebär att du står eller intar en knästående eller sittande ställning, kan påskynda förlossningsförloppet.

Din partner kan massera din rygg och barnmorskan hjälper dig med olika typer av smärtlindring, som till exempel lustgas, epiduralbedövning, akupunktur eller TENS, som innebär att man stimulerar hudnära nerver med svag elektrisk ström. Du kan lyssna på musik eller avslappningsband. Tänk på att mötet med barnet kommer närmare för varje värk. Försök att få i dig vätska och energi i lagom mängd så att du orkar.

2. Utdrivningsskedet
Värkarna har under hela öppningsskedet tilltagit i styrka, blivit längre och kommit tätare. Barnets huvud tränger ned från bäckeningången, förbi spinaeknölarna och mot bäckenbotten. Det här är övergången till nästa skede, utdrivningsskedet. Modermunnen är nu fullvidgad.

Successivt känner du ett tryck mot ändtarmen, ungefär som om du är bajsnödig. Trycket ökar hela tiden – ett tecken på att utdrivningen är nära. Smärtan förändras. En del kvinnor upplever den nya smärtan positivt. De tycker att den ger nya krafter och känner att det börjar närma sig slutet. Andra blir överrumplade och tycker att de fått nog. Försök att fokusera på slutet och tänk på att du snart får möta ditt barn. Det är snart över.

När barnets huvud kommit ner mot bäckenbotten kan man skymta det strax innanför slidmynningen.
Välj den ställning som känns rätt för dig. Några väljer att sitta på huk, andra att stå på knä eller sitta. En upprätt position hjälper dig att krysta. Det är också den extra kraften från krystningen, tillsammans med värkarna, som hjälper dig att föda fram barnet.

Barnets huvud roterar nu under ditt blygdben. Successivt ser man mer och mer av barnets huvud i slidöppningen. För en förstföderska är det normalt att krysta aktivt i cirka en timme. För en omföderska kan det gå betydligt snabbare. När huvudet är framme vrider sig barnet ett halvt varv och axlarna och hela kroppen kommer ut. Barnet är fött!
3. Efterbördsskedet
Den sista delen av förlossningen, efterbördsskedet, räknas från barnets födelse fram tills dess att moderkakan fötts fram. Det kan dröja några minuter till en timme.

Med barnets första skrik startar andningen. Navelsträngen klipps av. Barnet får sedan ligga på mammans mage. Om barnet direkt efter födseln läggs hud mot hud hos mamman söker det sig instinktivt till bröstet. Efter ett tag kommer barnet att signalera att det vill suga.

Tagged as:

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/barnwebb.se/public_html/wp-content/themes/mimbo2.2/comments.php on line 73