Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Foglossning

By • Jul 30th, 2010 • Category: Graviditet

Under graviditeten förbereder sig kroppen inför förlossningen genom att producera mer av ett hormon som heter relaxin. Hormonet gör att senor, ligament och bindväv mjukas upp, bland annat mjukas bäckenlederna upp och blir mer töjbara. Det sker för att bäckenet ska kunna utvidgas och kallas foglossning eller bäckenuppluckring (symfyseolys).

Foglossning eller bäckenuppluckring innebär att bäckenlederna mjukas upp. Det sker  hos alla kvinnor under graviditeten som en normal process för att utvidga bäckenet. En del känner inget alls av detta men en del kan få  smärtsamma besvär. Vem som helst kan få smärta som beror på bäckenuppluckring under graviditeten; både vältränade och otränade, de som är gravida för första gången eller de som fött barn tidigare.
Har du ett jobb med tunga lyft eller har haft ryggbesvär tidigare i livet är risken större. Har du haft stora problem med foglossning under tidigare graviditeter är risken stor att du får besvär nästa gång du blir gravid. En del kvinnor får ont redan tidigt i graviditeten, men det är vanligast under den senare hälften.

Symtom
När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Det leder  ofta till värk i korsryggen, ner i skinkorna eller framtill från blygdbenet mot ljumskarna. Den drabbade får också svårt att gå fort, gå i trappor eller ta långa kliv. Hon kan också få svårigheter med att vända sig i sängen eller vårt att komma igång efter att ha suttit ner.

Förebygga
Vältränade mag- och ryggmuskler kan stödja och avlasta bäckenet. Du kan dra nytta av att börja träna tidigt under graviditeten. Det finns också olika övningar som du kan göra för att förebygga och lindra besvär.
Gör övningarna en till fem gånger i veckan beroende på hur du mår. Avbryt alltid en övning om det inte känns bra. Lyssna på din kropp.

Bäckenövning
Ligg på rygg. Pressa ner korsryggen mot golvet och lyft upp stjärten samtidigt som du kniper i bäckenbotten och pressar ihop skinkorna. Upprepa övningen tio gånger.

Rygg- och bäckenövning
Stå på alla fyra. Runda ryggen uppåt. Upprepa övningen tio gånger.

Bäckenbottenövning
Sitt upp eller ligg ner med kudde under knäna eller på sida. Knip med bäckenbotten som om du skulle stoppa en urinstråle. Släpp långsamt efter. Upprepa övningen fem – tio gånger och gärna flera gånger per dag.

För de allra flesta innebär bäckenuppluckring inte några större problem, men känner du obehag kan du be din barnmorska om råd. Du kan få remiss till en sjukgymnast som kan ge dig ytterligare tips på avlastning och träning.
Ett sätt att avlasta bäckenet är att använda en elastisk gördel eller ett höftbälte. Prata med din barnmorska om hur du använder den. Sjukgymnastik kan också vara till hjälp.
Du kan motverka besvären genom att undvika rörelser som gör ont. Låt bli alla rörelser där fötterna är bredare isär än din axelbredd. Bäckenet kan bli instabilt av dessa rörelser vilket kan göra att besvären ökar. Försök istället anpassa rörelserna så att de är parallella framåt och bakåt och inte åt sidorna. Besvär i samband med bäckenuppluckring har ofta att göra med hur mycket du anstränger ditt bäcken.

Tagged as: ,

Leave a Reply