Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Sen potträning

By • Aug 5th, 2012 • Category: Små barn, Uncategorized

Om man inte har börjat med tidig toaträning under barnets första månader behöver man vid något tillfäller börja mer aktivt att introducera pottan. En del väljer att inte börja potträna barnet förrän det kan sitta och gå ordentligt på egen hand. Ofta inträffar det när barnet är 12-30 månader. Men man kan naturligtvis börja tidigare än så. Mycket tyder på att barn under 8 månader har lättare att lära sig potträning.
Fördelen med att börja senare är naturligtvis att man lättare kan kommunicera med barnet. Låt pottan bli en del av barnets vardag. Ställ den någonstans där det är bekvämt för barnet att ha den. På så sätt blir pottan välbekant för dem och risken att den förknippas med stress minskar.

Innan ni börjar potträningen kan det vara bra att prata om pottan med barnet, till exempel när ni byter blöja. Säg till exempel ”blöjan fångar upp kisset och det är vad pottan gör också. Den fångar upp kisset. Precis som den stora toaletten som mamma och pappa använder gör”. Lägg sedan till ”när du blivit större kan du använda din egen potta” och peka på pottan på golvet. Var entusiastisk och positiv när ni pratar om pottan. Säg att ditt barn är en stor pojke eller flicka eftersom det har en egen potta.

När du väl har introducerat ditt barn för pottan är det viktigt att du fortsätter att nämna pottan när du byter blöjan. Samma sak när du börjat att sätta barnet på pottan – då måste du fortsätta att göra det varje gång när du tror att det är dags för ett blöjbyte.


Bli aldrig arg på barnet om det inte går som du har tänkt dig. Visa uppskattning om det lyckas, men var sparsam med direkt beröm. Då kan det också kännas som ett misslyckande om man inte lyckas göra behoven på pottan. Däremot kan man ha något positivt i samband med potträningen. T.ex. en bok, eller att man sjunger en rolig sång. Man kan naturligtvis också ge beröm för varje framsteg det gör, t.ex. när det sitter på pottan, men det är viktigt att inte bli arg eller missnöjd när det inte går.

När barnet hunnit vänja sig vid potträning under dagtid kan du börja med potträning nattetid. Sätt dem alltid på pottan innan de ska gå och lägga sig och låt dem sitta där några minuter, kanske medan du läser några sidor ur en saga för dem. Låt dem använda blöja på natten i början, men prata om att de när de är redo ska sova utan blöja. Om barnet vaknar på natten bör man också sätta det på pottan. Lägg sedan tillbaka barnet i sängen igen. Förhoppningsvis är blöjan helt torr till morgonen. När blöjan varit torr några morgnar i rad kan ni prova att låta barnet sova utan blöja.

One Response »

  1. […] blir barnet ofta torrt innan 1,5 års ålder, till skillnad från barn med normal eller sen potträning som kan behöva ha blöja i flera […]

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/barnwebb.se/public_html/wp-content/themes/mimbo2.2/comments.php on line 73