Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Feber hos barn

By • Nov 28th, 2012 • Category: Små barn

När kroppen får infektioner kan den höja kroppstemperaturen för att lättare kunna bekämpa infektionen. När kroppstemperaturen överstiger 38 grader Celcius kallar vi det feber. Små barn får ofta högre feber än vuxna. Upp mot 40grader är inte ovanligt och så länge barnets allmäntillstånd verkar stabilt och barnet är aktivt och dricker bra och har en normal hudfärg behöver man inte oroa sig.

Varför får vi feber?

En infektion kan orsakas antingen av virus eller bakterier. När vi drabbas av en infektion svarar kroppen med att skicka ut vita blodkroppar för att oskadliggöra viruset eller bakterierna. De vita blodkropparna kan också skicka ut signalämnen som får hjärnan att höja kroppstemperaturen eftersom den förhöjda temperaturen försvagar angriparna och gör att kroppen kan producera vita blodkroppar snabbare. Febern gör att kroppen effektivare kan bekämpa angriparna.

Hur behandlas feber?

Ge barnet mycket vatten att dricka när det har feber eftersom vätskebehovet ökar. Ge lite vätska i taget men ofta. Låt barnet vila om det vill det. Om barnet i övrigt mår bra och dricker ordentligt är det allt som behövs. Febern brukar gå över efter några dagar.
Om inte febern lagt sig eller ökar kan febernedsättande medel med paracetamol ges men överdosera inte. Ge aldrig små barn febernedsättande medel som innehåller acetylsalicylsyra, som t ex Magnecyl, Bamyl och Treo, om inte läkare har ordinerat det.

Ta kontakt med sjukvården om barnet har:

 • haft feber mer än tre hela dygn
 • feber och är under tre månader
 • feber och ont i örat
 • feber och ont i halsen.

Sök akutvård om barnet har feber och:

 • rejält ont i huvudet eller är stelt i nacken
 • rejält ont i magen
 • är slött, medtaget eller dricker dåligt
 • kräks mycket
 • kraftiga diarréer
 • svårt att andas eller blir blått om läpparna
 • andas snabbt och stötvis
 • kramper
 • kraftig ledvärk
 • om pojken har ont i pungen
 • blir sämre och sämre
 • smärta när det kissar
 • hallucinationer
 • febern inte går ned med febernedsättande medel.

Om barnet inte äter?

Det är normalt att inte vilja äta så mycket när man är sjuk. I regel är det inget problem om barnet äter lite mindre i några dagar men det är viktigt att det dricker mycket. Försök ge mindre portioner men oftare och ge mat som du vet att barnet tycker om. Saft eller glass kan vara ett sätt att ge barnet vätska och energi om det inte vill äta något annat.

För små barn kan det vara nödvändigt att ge vätskeersättning. Det finns att köpa på apoteket. Fördelen med dem är sammansättningen av salt och socker. Saltet är viktigt på grund av den stora vätskeförlusten och sockret är viktigt för att öka upptagningen av vätska från tarmen. Ge vätskeersättning i nappflaska eller sked. Om barnet ammas behöver du inte ge någon extra dryck men amma oftare.

Att mäta temperaturen

Kroppstemperaturen varierar normalt över dygnet. Normala värden är mellan 36 grader celcius till 37,8 grader celsius. Kroppstemperaturen är som lägst på natten och som högst på eftermiddagen.
Den mest exakta temperaturmätningen görs med en rektaltermometer i barnets ändtarm. Använd en digital termometer som snabbt visar resultatet av mätningen. Moderna termometrar ger en korrekt avläsning inom 30 sekunder. Smörj spetsen med lite vaselin och för in den 1 ½ – 2 cm i barnets ändtarm. Rengör termometern med tvål och vatten efteråt. Den finns också tunna små plastpåsar att trä över termometern. Dessa slänger man efter användandet. Termometrar som mäter temperaturen i öron eller munnen fungerar också bra men visar ofta lite lägre temperatur, men om du vet vilken temperatur barnet brukar ha med den termometer du använder kan du lättare avgöra om det har feber.

Leave a Reply