Tidig toaträning eller potträning
By barnwebben • Aug 6th, 2012 • Category: Små barnTidig toaträning
I de flesta kulturer förutom i västvärlden blir barnen rumsrena eller blöjfria långt tidigare än vad som är vanligt i västvärlden.
Börja under de första månaderna
Redan när barnet är ett par månader kan man börja göra det uppmärksam på dess naturliga behov. Faktum är att spädbarn är mottagliga för potträning än äldre barn. Mest läraktigt verkar det vara från 2 månader fram tills barnet är cirka 8 månader, och därefter blir det mycket svårare. Problemet är att många föräldrar i västvärlden lär spädbarn att använda blöjan som en toalett, och sedan måste barnet avvänjas från det beteendet senare.
Praktiskt går den tidiga potträningen till så att man gör ett bestämt ljud när man ser att barnet kissar, t.ex. när man byter blöja på skötbordet eller om barnet är utomhus utan kläder. I många kulturer så använder föräldrarna ett visslande läte, men vanligare i västvärlden är det kanske att säga “kss kss”
När barnet är ett par månader gammalt kan man börja med att hålla det över pottan, toaletten eller tvättstället när det vaknar eftersom de då normalt tömmer blåsan. Därefter med jämna intervall under dagen, t.ex. med 1.5 timmas mellanrum. Ofta sker också en blåstömning 20 minuter efter måltid.
Föräldrarna lär sig efter hand barnets signaler om när det måste tömma blåsan eller tarmen. För uppmärksamma föräldrar är dessa signaler lika tydliga som hungersignaler. Barnet hålls vid dessa tillfällen över ett kärl, potta, tvättställ eller dylikt och föräldern gör det bestämda ljudet när barnet tömmer blåsan. Man kan också säga att “nu går vi pottan” eller på “toa” eller “kissa” när man är på väg till pottan och efter ett tag kan barnet komma att lära sig att säga “potta” eller “toa” eller “kissa” när det är nödigt. När barnen är små kan man också använda något tecken. När föräldern sedan kan barnets rytm kan föräldern förutspå när barnet behöver tömma sig, göra ljudet och barnet kommer att uträtta sina behov.
Med de riktigt små barnen brukar det vara enklast att hålla dem över toaletten eller handfatet. När de sitter stadigt själva kan man sätta dem på pottan eller på toaletten med en speciell barnsits med mindre hål.
Barnet kan inte medvetet hålla igen – det kan inga barn förrän vid cirka 2 år – men de kan medvetet slappna av de muskler som reglerar tömningen och på så sätt kissa på uppmaning.
Fördelar
Tidig potträning är det mest miljövänliga alternativet som finns. Det fungerar bra att kombinera med tygblöjor då barnet lättare känner när det har kissat, till skillnad från moderna engångsblöjor som är så effektiva att barnet ofta inte märker att det kissat.
Vem kan lyckas med denna metod
Denna metod passar främst föräldrar som tillbringar mycket tid med sina spädbarn och är tålmodiga. Föräldrarnas attityd är avgörande och barnet får inte utsättas för någon slags press att prestera på pottan. Man kan visa barnet uppskattning när det sitter på pottan, men man bör vara försiktig med för mycket beröm när det lyckas eftersom det då blir ett misslyckande när man inte klarar av att tömma blåsan på pottan. Om man börjar vid födelsen är barnet normalt helt blöjfritt vid 8-24 månader.
Observera bebisen mycket, försök se hur han eller hon beter sig precis innan kisset kommer. Ofta vill bebisarna kissa strax efter att de ätit eller sovit. En bra start för att lära sig se signaler är att lägga bebisen på en handduk och iaktta.
Det är lättast att se bebisens signaler eller att lära bebisar kissa i potta, toa eller handfat innan de blivit ett halvår gamla. Efter 6 månader har bebisarna ofta slutat signalera att de är nödiga, får de inte respons på sina signaler så ger de upp.
Skapa ett ljud som blir ett beting för barnet, till exempel säga ”ksss” i samband med att bebisen kissar. Sedan kan föräldern säga ljudet när det verkar vara läge och då lär sig bebisen att det är dags att kissa eller bajsa.
Var beredd på att svackor kommer att uppstå, särskilt i utvecklingsfaser eller i samband med flytt eller att det kommer nya syskon. När en bebis ska lära sig något, som att krypa, blir det lätt så att all energi läggs på det, och då kan bebisen glömma att ge signaler i tid. De kan också byta signaler, och föräldrarna kan ha svårt att hänga med.
En svensk studie har också visat att tidig potträning minskar risken för infektion i urinvägarna hos känsliga barn.
Mer om tidig potträning kan du läsa i böckerna ”Infant Potty Training” eller ”Infant Potty Basics” av Laurie Boucke
barnwebben is
Email this author | All posts by barnwebben
[…] när man ser att barnet kissar, kommer barnet att kunna koppla ihop ljudet med att kissa. Med tidig toaletträning blir barnet ofta torrt innan 1,5 års ålder, till skillnad från barn med normal eller sen […]