Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Ingen kvalitetstid med barnen utan kvantitet.

By • Jul 11th, 2018 • Category: Små barn

Många föräldrar fortsätter att jobba väldigt mycket även efter att man fått barn. Och om det verkligen är nödvändigt för familjens överlevnad ska man inte klandra det. Mat och någonstans att bo är ändå våra mest primära behov. Men de allra flesta skulle kunna jobba betydligt mindre när man har barn, men man jobbar till max för att det är normen, för att man är fast i lånefällan, för att uppnå status, för att utnyttja förskoletiden till max eller helt enkelt för att man tror att några få timmar kvalitetstid med barnet är bättre än mycket tid tillsammans.

Man tänker att man ska jobba, och sedan ska man ta några timmar på helgen då man ska göra något riktigt roligt tillsammans med sitt barn, gå till något lekland eller hitta på något extraordinärt. Men dessa timmar blir sällan så rosenskimrande som man hade tänkt. Barnet kanske är på dåligt humör och man blir själv på dåligt humör för att barnet inte uppskattar gemenskapen nu när man äntligen ska ha roligt tillsammans.

Men för att få kvalitetstid med ett barn behöver man först kvantitetstid. Man behöver finnas där för sitt barn i vardagen. Vara den som är där och kan svara på frågor, trösta, sätta på plåster och göra saker tillsammans. Man behöver bygga en relation och skapa ett förtroende.

Man brukar säga att det finns fem olika “kärleksspråk”; Tid tillsammans, ord, gåvor, beröring och tjänster. De flesta av oss har ett eller två av dessa språk som vi behöver få för att känna oss älskade. Någon känner sig älskad av vackra ord och om någon hela tiden talar om hur mycket de tycker om en. Andra känner sig älskade när någon uppoffrar sig och lagar mat, städar och diskar åt en. Barns kärleksspråk är oftast övervägande tid tillsammans. Det räcker inte med att man säger att man älskar barnet och uppoffrar sig och jobbar hårt för att barnet ska få ett bra liv. Om man inte väljer att spendera mycket tid tillsammans med barnet och göra saker tillsammans förstår de inte alltid att de är älskade och det blir svårt att få en bra relation.

is
Email this author | All posts by

Leave a Reply