Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

De vanligaste barnsjukdomarna

By • May 8th, 2013 • Category: Baby, Barnsjukdomar

De sex vanligaste barnsjukdomarna är vattkoppor, kikhosta, röda hund, tredagarsfeber, höstblåsor och scharlakansfeber.
Känner du igen dem och deras symptom?

Vattkoppor

Symtom: Kliande, röda blåsor över hela kroppen.

Omhändertagande: Låt barnet ta det lugnt och inte i kontakt med andra barn som inte haft sjukdomen och som inte vill bli smittade. En dusch kan lindra klådan, men bad i badkar bör undvikas eftersom detta kan sprida smittan.

Smittorisk: Sjukdomen smittar redan innan den visar sig och kan fortsätta smitta tills den sista blåsan har torkat in och skorpan har fallit av. Barnen bör hållas hemma tills alla skorpor har fallit av och såren inte längre vätskar sig. Inkubationstiden är upp till två veckor. De som haft sjukdomen smittas normalt inte även om man kan drabbas även en andra gång.

 

Kikhosta

Symtom: Långvariga hostanfall, ofta nattetid,  följt  av en kippande andning.

Omhändertagande: Frisk luft är viktigt och små, täta mål mat är bättre än få stora på grund av risken för kräkningar.

Smittorisk: Smittar särskilt den första veckan då barnet fortfarande är förkyld. Smittan minskar sedan de kommande fem till sju veckorna. Man bör undvika all kontakt med barn under ett år. Inkubationstiden är 10-14 dagar.

Röda hund (Rubella)

Symtom: Röda prickar på kinderna som ofta smälter ihop. Kan förekomma både på kinder, näsa, armar, lår och rumpa. Kan hålla på i upp till två veckor, ger sällan feber. Drabbar särskilt barn från fyra till tolv år.

Omhändertagande: Låt barnet vila. Sjukdomen går  över av sig själv.

Smittorisk: Gravida bör undvika att komma i kontakt med barn som har röda hund eftersom sjukdomen kan framkalla en oönskad abort och fosterskador i tidig graviditet. Kontakta läkare om du är gravid och ditt barn har drabbats av röda hund. Inkubationstiden är ett par veckor.

Tredagarsfeber

Symtom: Hög feber i tre dagar och därefter ljusröda utslag över hela kroppen när febern försvinner. Drabbar oftast barn under tre år.

Omhändertagande: Håll barnet svalt och ge det mycket vätska, så att det inte får vätskebrist.

Smittorisk: Smittar under hela sjukdomsperioden och två till tre dagar efter. Undvik kontakt med andra barn under tre års ålder under denna period. Inkubationstiden är 10-15 dagar.

Höstblåsor (Hand-fot-mun-sjukdom)

Symtom: Många små blåsor, särskilt i munnen, på fötter och på händer. Kan ge måttlig feber i några dagar.

Omhändertagande: Håll barnet svalt och se till att det får i sig  mycket vätska. Det kan också vara en fördel att mosa maten så att den blir lättare att äta när barnet har ont i munnen av blåsorna.

Smittorisk: Sjukdomen smittar så länge det finns blåsor. Inkubationstiden är två till tre dagar.

Scharlakansfeber

Symtom: Måttlig till medelhög feber, ont i halsen och utslag som ofta finns i armhålorna eller i ljumsken. Huden kan ibland fjälla och det förekommer att barnet har sträv tunga med ljusröda prickar.

Omhändertagande: Håll barnet hemma och undviker kontakt med andra barn. Läkare kan även ordinera antibiotika.

Smittorisk: De första dagarna, men efter tre dagars behandling med antibiotika är smittorisken i stort sett obefintlig. Inkubationstiden är tre till åtta dagar.

 

Leave a Reply