Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Matallergier och intolerans

By • Sep 24th, 2009 • Category: Barnhälsovård, Barnmat, Barnsjukdomar

Matallergier bland små barn är relativt vanligt och något som växer bort hos många efter några år. Men det finns också allergier och intoleranser mot vissa födoämnen som inte växer bort.

  • Celiaki eller glutenintolerans innebär att man inte tål sädeslagen vete korn och råg. Vanliga tecken på intolerans mot gluten är att barnet inte går upp i vikt eller t.o.m. tappar i vikt. Buken kan vara svullen medan kroppen i övrigt är smal. Avföringen kan vara alltifrån lös eller hård till normal. Ofta blir barnet lite kinkigt. Kräkningar kan också förekomma. Om man misstänker glutenintolerans bör en utredning göras av barnläkare. Att introducerar lite mat som innehåller gluten som smakportioner samtidigt som barnet fortsätter att amma,  har visat sig kunna minska risken för att barnet utvecklar glutenintolerans.
  • Mjölkallergi  utvecklas hos ca. 1-3%  av alla barn och innebär att de inte tål komjölksprotein. Hos de flesta barn går allergin över av sig själv. Symptomen på mjölkallergi ses framför allt i spädbarnsåldern, då barnet övergår från modersmjölk till komjölkshaltig kost. Barnet kan då reagera med kräkningar, diarré, kolik, dålig viktuppgång, hudutslag eller andningsbesvär. Andra symptom kan vara sömnrubbningar, slöhet, överaktivitet eller järnbrist. Symptomen kan vara svåra att skilja från symptomen vid glutenintolerans eftersom tarmslemhinnan kan se ut på samma sätt som vid obehandlad celiaki (glutenintolerans). Diagnosen mjölkallergi ställs genom att man på läkarens inrådan utesluter mjölken ur kosten och sedan gradvis tillsätter den igen. Återkommer då besvären anses diagnosen fastställd. Man kan också göra pricktest eller ta blodprov Överkänsligheten växer vanligtvis bort före skolåldern men hos somliga kvarstår den. Man ska helst undvika att ge sojabaserade ersättningsprodukter till barn med mjölkallergi eftersom de lätt kan utveckla en sojaproteinallergi. Bäst är att kontakta en dietist som kan ge råd om hur man lägger upp kosten.  Kan man äta mjölkprodukter har personen  inte mjölkallergi, men är kanske laktosintolerant.

    Barn som utvecklar mjölkallergi under amningstiden kan fortsätta ammas förutsatt att modern håller en diet fri från mejeriprodukter från ko.

Tagged as:

Leave a Reply