Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Enklare att söka ersättning för Vård av barn (VAB)

By • Jan 13th, 2013 • Category: Baby

Sedan den 1 januari 2013 har det blivit mindre administration för föräldrar som är hemma för vård av sjukt barn. Intyget från förskolan om barns frånvaro togs bort den 1 januari 2013. Det innebär att du som är hemma med sjukt barn inte längre behöver lämna ett skriftligt intyg.

Ansökningar om tillfällig föräldrapenning behöver alltså inte längre kompletteras med intyg om barns frånvaro från förskolan.

Liksom tidigare måste du  första dagen som du är hemma med sjukt barn anmäla att du stannar hemma från ditt arbete. Om du är arbetslös anmäler du första dagen du förlorar a-kassa för att du vårdar ditt barn. Det räcker med en anmälan om samma förälder vårdar det sjuka barnet under hela sjukperioden. Däremot krävs det en anmälan per förälder om föräldrarna vårdar det sjuka barnet omväxlande.

Du kan anmäla på olika sätt. Det snabbaste är via  självbetjäning på fk.se eller eller i Mina sidor-appen med mobilt bank-ID. Du kan också sms:a TFP och ditt personnummer följt av barnets personnummer till 71020. Det går även att ringa och anmäla via vår försäkringskassans servicetelefon på 020-524 524.

När du börjar arbeta igen ansöker du om ersättning för de dagar du avstått från att arbeta.

Leave a Reply