Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Bära barn

By • Dec 28th, 2009 • Category: Baby

Alla jordens naturfolk bär sina barn, och de har under tidens gång hittat lösningar för att arbetet i byn ska kunna fortgå trots att de har en bebis att bära runt på. Bilden av den afrikanska kvinnan som bär sitt barn på ryggen har väl de flesta på näthinnan? Dessa kvinnor som bär sina barn finns runt om hela jorden, från Kinas risodlingar till sydamerikas djungler. De som tilltalas av detta inser direkt att det på detta sätt går att förena bebisens behov av närhet och mammans behov av att kunna fortsätta med sitt vanliga liv, och t.ex ha händerna fria.

Att bära sitt barn är praktiskt i många sammanhang; vid resor, i trånga affärer eller platser med mycket folk. Det är praktiskt både för att man kan ta sig runt smidigare men också för att du har koll på barnet hela tiden och kan få direkt och spontan kontakt med det. Den fysiska närheten är också nyttig för barnet, speciellt i röriga sammanhang som t.ex stadsmiljöer och stora folksamlingar. Barnet får lättare att delta i din värld och kan enkelt ta kontakt med andra vuxna eftersom det befinner sig på samma nivå.

En bra bärsele/bärsjal tar hänsyn till barnets ryggrad och håller barnet på ett naturligt sätt, dvs på samma sätt som man instinktivt håller barnet med armarna. I upprätt ställning ska barnets ben vara särade, uppdragna och inte dingla fritt. Vidare ska en bra bärsele göra det möjligt att bära även tyngre barn en längre stund. Har du en bra bärsele behövs ingen barnvagn!

Det finns en mängd hjälpmedel för dig som vill bära ditt barn, där en kort redogörelse kommer här:
Bärselar
Det finns flera bärselar på marknaden, BabyBjörn är den i särklass mest sålda och den vinner i stort sett alltid föräldratidningarnas “bäst i test”. Babybjörnens fördelar är framförallt enkelheten och att den känns säker att använda. De stora nackdelarna är att användningstiden är rätt begränsad. Man orkar inte bära tyngre barn några längre perioder, nacke och skuldror blir fort trötta. I det framåtvända läget uppnår man inte ett naturligt bärsätt, barnets ben dinglar och tyngdpunkten hamnar på ett sätt som inte avlastar ryggraden.

Det finns alternativ som är både prisvärda och mer användbara, t.ex Wilkinets bärsele som främjar det naturliga bärandet och dessutom möjliggör bärande på ryggen.

Höftbärsele
Fördelar: enkel att använda när barnet är lite större och omväxlande vill vara hos mamma och vara på golvet. Många adoptivföräldrar gillar den här modellen eftersom deras barn ofta inte är nyfödda när de kommer men behöver mycket närhet och trygghet.
Nackdelar: går ej att alternera bärsättet. Det är svårt för ett större barn att sova i en höftbärsele.

Bärsjal
Fördelar: Många olika sätt att bära barnet på och rätt knuten ger bärsjalen maximalt med avlastning åt kroppen. Vissa knytningar gör även att mamman kan amma i den. Lång användningstid, från nyfödd upp till 3 år.
Nackdelar: Krånglig att lära sig och något omständig att knyta vissa av knytningarna. Det kan också kännas svårt att veta när knytningen man gjort är helt säker.

Bärpåse
Fördelar:Bärpåsen håller barnet i en naturlig liggställning nära din kropp. Du får båda armarna fria och en del kvinnor kan även amma med den. De flesta bärpåsar kan användas som höftbärselar för äldre barn.
Nackdelar: Relativt kort användningstid om du inte köper en justerbar bärpåse (som är ganska mycket dyrare).

Sen finns det också flera sätt att bära barnet på ryggen, t.ex i en bärmes där barnet sitter i en korg eller sele som du bär som en ryggsäck. Det här kan vara ett perfekt redskap när ni är ute på promenader i skogen eller i stan.

Tagged as:

Leave a Reply