Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Problem vid amning

By • Oct 24th, 2009 • Category: Baby
Ibland kan det uppstå problem vid amning.
Såriga bröstvårtor
Om barnet har fel läge eller tag kan man få såriga bröstvårtor. För att förebygga sår är det bra att lufttorka bröstvårtan en stund efter amning.
Mjölkstockning
Mjölkstockning innebär att en eller flera mjölkgångar av någon anledning täpps till. Det medför att det står kvar för mycket mjölk i bröstet efter amningen. Mjölkgångar och mjölkkörtlar blir utspända. Delar av bröstet känns ömt, ibland hårt och rodnat. Orsaker kan vara att barnet har felaktig amningsteknik och bröstet inte töms tillräckligt eller en Behå som klämmer på bröstet. Risken ökar också om barnet är snuvigt och inte orkar äta så mycket, eftersom det har svårt att andas genom näsan. Stress påverkar också om mamman har inte tid att amma tills barnet är klart, utan avbryter amningen. En annan orsak kan vara att brösten utsätts för drag eller kyla vilket gör att blodkärl och mjölkgångar drar ihop sig. Brösten töms då sämre vid amningen.
Vid obehandlad mjölkstockning så  pressas mjölken så småningom ut i omkringliggande vävnader, vilket kan ge en lokal inflammation. Denna bröstinflamation kan leda till feber, huvudvärk och ont i hela kroppen som vid influensa och kan orsaka en s.k. bröstböld. Mjölkstockning kan inträffa när som helst under amningsperioden.

Bröstinflamation
I värsta fall kan man  få bröstinflamation av såriga, infekterade bröstvårtor eller av en mjölkstockning som du inte får bukt med. En bröstinfektion kan i sin tur utvecklas till en bröstböld men det är mycket ovanligt.
En bröstinfektion kan uppstå när som helst, men kommer ofta 2-4 veckor efter förlossningen. Eftersom bröstkörteln är uppdelad i lober brukar inflammationen sprida sig i ett kilformat område från bröstvårtan mot basen av bröstet, oftast på yttre sidan av bröstet.

Det börjar som en obehagskänsla över ett kilformat område på bröstet. Obehaget övergår efterhand till ömhet och smärta. Bröstet blir rött och varmt. Du får lite feber som senare kan gå upp till 39-40 grader. Efterhand svullnar bröstet, huden blir spänd, blank, kraftigt röd och smärtan är mycket påtaglig. Om du misstänker bröstinfektion, Kontakta läkare för bedömning och behandling med antibiotika.

Tagged as:

2 Responses »

  1. […] tag om bröstet. Smärta i brösten i kombination med röda ömma knölar och feber är troligtvis mjölkstockning. Vad som har hänt är att några mjölkgångar blivit tilltäppta och mjölken kommer inte ut. Då […]

  2. […] Läs om andra problem vid amning. […]

Leave a Reply