Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Smakportioner

By • Sep 24th, 2009 • Category: Barnmat

De flesta barn klarar sig utmärkt på enbart bröstmjölk de första sex månaderna av sitt liv. Vid ca 6 månaders ålder kan man börja låta barnet få smakportioner av annan mat, t.ex. puréer eller grötar.  Börja gärna med potatis. Den är mild i smaken och har bra konsistens. Mosa en bit kokt potatis med gaffel och tillsätt bröstmjölk eller modersmjölksersättning så att det blir ett löst mos. På samma sätt kan du göra mos av andra rotfrukter och grönsaker. Gröt kokt på rismjöl går också bra att börja med. När smakportionerna blir större är det bra att blanda i lite matfett, t.ex. smält smör eller matolja i moset.

Grönsakspuréer går bra att laga i större sats och frysa ner i t.ex. iskubslådor, som förvaras i plastpåsar i frysen.

Det är också bra att ge barnet smakportioner av mat som innehåller gluten medan det fortfarande ammar. Gluten finns i livsmedel som innehåller vete i någon form. Det finns även lite gluten i korn, råg och havre. Det kan vara i form av gröt, bröd eller pasta.

Det är viktigt att se till att maten max är kroppstempererad och inte för varm.

Tagged as:

2 Responses »

  1. […] bör en utredning göras av barnläkare. Att introducerar lite mat som innehåller gluten som smakportioner samtidigt som barnet fortsätter att amma,  har visat sig kunna minska risken för att barnet […]

  2. […] för undan vill barnet runt 1-årsåldern ha större smakportioner. Då kan dessa utökas till små måltider. Fortsätt gärna att amma lika ofta som tidigare. […]

Leave a Reply