Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Barnmat

By • Sep 24th, 2009 • Category: Barnmat

Undan för undan vill barnet runt 1-årsåldern ha större smakportioner. Då kan dessa utökas till små måltider. Fortsätt gärna att amma lika ofta som tidigare. Puréer och grötar behöver inte ersätta modersmjölken utan kan vara ett komplement till den. Fortsätt med potatis, rotfrukter och grönsaker som basmat och lägg till kött, fisk, fågel, ägg, bönor och linser efter hand.  Som efterrätt kan barnet få lite fruktpuré eller bärmos.

Gröt eller välling kan vara bra som frukost, mellanmål eller kvällsmål. Dessa är ofta också berikade med vitaminer och mineraler. När barnet blir lite större kan det också få mjölk, fil och yogurt. Dessa mejeriprodukter innehåller dock lite järn, så för små barn är det bra om inte för stor del av maten består av mejeriprodukter från ko.

När barnet får fler tänder och börjar tugga kan man också ge större bitar av bröd och annan mat. Från ca 10 månaders ålder kan du ge barnet det mesta som resten av familjen äter men var försiktig med sådant som det lätt kan sätta i halsen. Undvik också för mycket socker då det är tomma kalorier och inte ger några vitaminer och mineraler. Var också uppmärksam på så att barnet inte uppvisar tecken på allergier för någon speciell typ av mat.

  • Undvik salt till barn under 1 år då barnets njurar inte är färdigutvecklade och barn under 1 år kan därför inte ta hand om så mycket salt.
  • Spädbarn bör inte äta honung, eftersom det kan innehålla sporer som i tarmen kan utvecklas till bakterier och där producera ett farligt gift.
  • Undvik större mängder spenat, rödbetor, bladselleri, nässlor och mangold till barn under 1år då det finns mycket nitrat i dessa grönsaker vilket kan omvandlas till nitrit som kan försvåra syreupptagningen hos små barn.
Tagged as:

Leave a Reply