Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Modersmjölksersättning

By • Sep 24th, 2009 • Category: Barnmat

Om mamman av någon anledning inte kan amma kan man ge barnet modersmjölksersättning.   Modersmjölksersättning är komjölk som anpassats till spädbarnets behov. Den innehåller bl.a. mindre protein och mer järn än vanlig komjölk. Den innehåller också högre halter av tillsatta vitaminer och mineraler eftersom dessa inte alltid kan tas upp lika lätt i kroppen. Om du tillfälligt behöver ge modersmjölksersättning men vill fortsätta med amning, är det viktigt att ge brösten först. Då är barnet hungrigt och suger kraftigt så att mjölkproduktionen stimuleras. Om barnet slutar amma helt kan det bli svårt att komma igång igen. Om du ger barnet ersättning i flaska finns det risk att barnet börjar suga på fel sätt på bröstet, eftersom sugtekniken är annorlunda. Det kan leda till att bröstmjölksproduktionen inte stimuleras tillräckligt och att du får såriga bröstvårtor. Ett bra sätt är därför att försöka ge ersättning med kopp eller med sked.

Följ instruktionerna på förpackningen för att tillreda modersmjölksersättningen. Ta inte ljummet vatten direkt från kranen då det varma vattnet kan vara förorenat med kemiska ämnen eller bakterier från varmvattenberedare och ledningar.

Tagged as:

Leave a Reply