Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Mat som små barn bör undvika

By • Sep 28th, 2011 • Category: Barnmat

Man bör ej ge spenat, rödbeta eller mangold till barn under ett år, p.g.a. dessa grönsakers naturliga innehåll av nitrat. Nitrat kan under medverkan av bakterier omvandlas till nitrit i bl.a. mag- och tarmkanalen. Nitritet kan skada de röda blodkropparna och minska deras förmåga att ta upp syre.

Honung bör ej heller ges till barn under ett år p.g.a. att sporer av bakterien Clostridium Botulinum kan förekomma i honungen och orsaka allvarlig matförgiftning.

Salt och örtsalter med hög andel salt ska inte tillsättas till spädbarnets mat därför att njurarna inte är fullt utvecklade. Dock kan örtkryddor som persilja, dill, timjan, basilika etc. användas för att smaksätta maten.

Leave a Reply