Simon 10 år

Det planerades barnkalas på kapuragatan till Simons födelsedag 29/10

Några dagar innan det får han dock feber. De inbjudna meddelas att kalaset flyttas fram en vecka. Och då är Simon frisk som tur är.

Det blir lek och stoj och “maffia” och så korv, hamburgare, kakor och tårta. Och så lite godis på slutet. Är det kalas så är det.

Kusinbesök

Under en av sommarlovets veckor föreslogs att barnens två yngsta kusiner skulle komma på besök till familjen ett par dagar, vilket passade alldeles utmärkt eftersom det inte fanns några andra planer för dessa dagar än några lugna dagar hemma, möjligen med några utflytkter i närområdet.

För barnen var det en överraskning så när de tre yngsta kom hem på söndagkvällen efter att ha varit på lajv en vecka blev de glatt överraskade av att bli mött av sina kusiner som hade kommit strax dessförinnan.

På söndagkvällen såg vi filmen Asterix: Den magiska drycken.
Under måndagen så regnade det mest så efter en frukost med amerikanska pannkakor , mackor och flingor så  spelade barnen minecraft och andra spel på datorer, surfplattor och mobile större delen av dagen men ändå ganska socialt då de pratar och interagerar mycket med varandra när de sitter och spelar.
Några avbrott för lite trädgårdslek blev det också mellan skurarna innan det var dags för middag.

På tisdag förmiddag åkte Levi och pappan med Simon på ett rutinärende på sjukhuset i Örebro så då roade övriga barn sig med mer spel under överinseende av barnens farfar som tittade förbi.
Efter lunchen på tisdag eftermiddag blev det en vandring till Viby gamla prästgård och prov av den nylanserade Le Pop glassen som det skrivits mycket om i tidningarna och på sociala medier.

På kvällen blev det köttbullar, korv och mangoldpasta som uppskattades av de äldre barnen och pappan medans de yngre barnen var glada att det även fanns vanlig pasta utan mangold, lök och parmesan.

På onsdagen blev det bland annat amerikanska pannkakor till frukost igen som en favorit i repris och efter lite spel på plattor och mobiler  gav vi oss av på en ca 3 km lång vandring längs det närliggande elljusspåret med paus i lekparken vid vretstorps folkets park samt pauser för bärplockande och lite medhavda riskakor.

Hamburgare alternativt korv med bröd blev en uppskattad lunch och sedan blev det lite mer spel innan kusinernas pappa kom och vi slöt upp med barnens farfar för att inta middagen på den lokala pizzerian.

 

Simon 9 år

När födelsedagen inträffar på en lördag passar det som omväxling bra att ha födelsedagskalaset på självaste födelsedagen och nu var första gången hos familjen Svensson som det skulle firas födelsedag på kapuragatan i Vretstorp.

Under fredagen passade yngsta sonen och pappan som var föräldraldig denna dag på att kalas- och veckohandla i den lokala icabutiken och  2,5´ för en överfull kundvagn kändes ändå överkomligt.

Sedan städades det och det var först på kvällen som själva bakningen till kalaset kom igång.  Pappan var van både vid att baka och laga mat men just bakandet av kanelbullar brukade överlåtas till någon annan. Klockan tickade iväg och pappan funderade på om det inte hade varit värt att lägga på några tior till på inhandlingen och köpt färdiga bullar i affären. Men efter en titt på ett youtube-klipp drogs slutsatsen att det antagligen gick snabbare att göra en vetelängd än vetebullar så det fick det bli och med ett lite framflyttat fredagsmys så låg där fyra färdiga vetelängder och svalnade på galler innan kvällen var slut.

Kanske p.g.a. det något sena fredagsmyset så somnade dock födelsedagsbarnet i soffan och där fick han ligga tills övriga i huset kom och sjöng nästa morgon och den hembakta vetelängden provsmakades.

Morgonens födelsedags present blev ett simkort så att den mobil som Simon tagit över efter mamman nu även kunde användas för att ringa med.

Som tur var fanns hela lördagförmiddagen också till förfogande för att fortsätta med kalasförberedelserna och med hjälp av de äldre syskonen bakades havrekakor och glutenfria kärleksmums.  Godispåsar till fiskdammen packades och lekar planerades. Det visade sig att trots den fyllda kundvagnen så saknades det kaffe inför kalaset, men det kunde farfaran i familjen ordna med så att även de vuxna på kalaset skulle få sitt.

Kvart i ett var det hög tid att steka korv och lägga ihop tårtan. Med en färdig tårtbotten och egenhändigt plockade bär från frysen gick det snabbt och blev en riktigt god gräddtårta som kompletterades med en fryst glutenfri lemon-lime tårta till vuxenbordet.

Det blev ett trevligt kalas och kl tre begav sig några kalasgäster av hemåt medans några barn stannade ett par timmar till för att fortsätta leka.

På kvällen hade födelsedagsbarnet inte fått nog av lek utan ville gå till en kompis för fortsatt lek, vilket gick bra om han kom hem till middag kvart över sex.

Kommer hem något sen med förklaringen att mobilen hade laddat ur så han inte visste den exakta tiden.

Inga problem men trots idogt laddande så verkar inte mobilen starta under kvällen. Det visar sig att den inte har laddat ur utan att det var skärmen som har gett upp.

Inte mycket nytta av ett simkort då. Men är det födelsedag så är det. I huset har en tid farfars fullt fungerande gamla mobil legat, som var tänkt att något av barnen ändå skulle ta över vid tillfälle och vilket tillfälle skulle passa bättre än detta, så  kvällen avslutas med ytterligare en present i vilken morgonens simkort kunde sättas i och ordningen var återställd.

Följande natt skall klockan ställas om till normaltid och det blir en välbehövlig extra timma för att vila upp sig efter en lyckad födelsedag.

 

 

Städa undan saker

2 veckor efter att pappan flyttat ifrån den gemensamma fastigheten är barnen hos pappan och pappan frågar om hur de har haft det.

 

P – Har det varit någon och hälsat på er i huset då?

S – Mormor och morfar var där och hälsade på en stund, men det var inte så mycket för att hälsa på utan det var mest för att städa undan saker.

 

 

Vattkoppor

 

E – Vi kan inte åka till M för hon har fått vattkoppor.

S – Varför kan vi inte åka dit för det?

E – För att dom har blivit sjuka.

S – Aha, det var en sjukdom. Jag trodde det var ett föremål.