Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Resa bort under föräldraledigheten

By • Nov 14th, 2010 • Category: barn och samhälle

Den 2 oktober 2010 gav sig Emma och Jakob Svensson tillsammans med de två barnen Benjamin 2,5 år och Natali 1,5 månad av till Kreta, Grekland för att tillbringa drygt två månader av föräldraledigheten där. En av anledningarna var naturligtvis att byta det svenska bitvis gråa höstvädret, mot ett soligare och varmare klimat, men även att uppleva något nytt och få mycket tid att umgås som en familj.

Att det blev just Kreta berodde på att det ändå var relativt nära jämfört med t.ex. asien, men ändå ett varmt klimat och att Grekland är ett EU-land kändes också tryggt eftersom man inom EU har samma rätt till sjukvård som de som bor i landet. Det är dock viktigt att man har med försäkringskassans Europeiska sjukförsäkringskort. Oktober och november är också lågsäsong för turismen i Grekland, men det är fortfarande varmt, vilket gjorde att det gick att hitta relativt billigt boende och ändå kunna bo centralt, ett kvarter från stranden i Rethymno.
-När man har spädbarn, känns det värre om det skulle vara för varmt än för kallt, säger Jakob. Vi skulle ju aldrig åka hit med spädbarn i Juli t.ex. då temperaturen kan bli långt över 30 grader celcius. Att grekerna är kända för att vara ett barnvänligt folk och att det är en spännande kultur bidrog också till valet av destination. En nackdel dock är att man inte kan det lokala språket. Visst kan man ofta göra sig förstådd på engelska, men när man är på en plats såpass länge kan det vara intressant att ta del av lite lokala nyheter och evenemang, vilket är svårt när allt är på grekiska.

Levnadskostnaderna i övrigt är inte så mycket lägre än i Sverige, men genom att laga den mesta maten själva i den hyrda 2-rummaren med kokvrå, lever de ändå relativt billigt. De har också kunnat undvika en del av kostnaderna i Sverige, genom att koppla ur och magasinera TV:n, vilket medför att man inte behöver betala TV-avgift samt ställa av bilen. Även driftskostnader för huset i Sverige blir lägre, framförallt lägre kostnader för uppvärmning och el.
-Om man ska vara borta riktigt länge, kan det säkert vara värt att räkna på hur mycket man kan spara genom att åka till ett lågkostnadsland, t.ex. thailand, men då blir också resan dyrare, så det blir en avvägning beroende på hur länge man ska vara borta.

Reseskyddet i hemförsäkringen täcker normalt bara vistelse utomlands i upp till 45 eller 60 dagar, så om man är lite tveksam, men ändå vill vara borta mer än någon vecka, kan det vara ide att inte vara borta längre än ens reseskydd i hemförsäkringen täcker då det kostar ett par hundra ytterligare i försäkringskostnad för att förlänga reseskyddet.

Tiden bestäms naturligtvis också för de flesta av hur länge man kan vara borta från arbete eller andra åtaganden på hemmaplan. Om man bara har ett barn kan inte båda föräldrarna ta ut föräldraledighet samtidigt, men om man har flera barn går det bra att ta ut föräldraledighet för var sitt barn, under förutsättning att alla dagar inte är förbrukade och barnen inte är äldre än 8 år. Om man har barn i skolåldern blir det ju också svårt med hänsyn till barnens skolgång om man inte åker under sommarlovet. Om man är borta en hel termin så brukar det dock gå att ordna skola utomlands eller hem- eller distansundervisning.

Det känns som att barnens åldern på 2 månader respektive 2,5 år har fungerat bra. Om man reser kan det ju vara en del krångel med barnmat, så i det avseendet är det ju lättare med ett helammat barn respektive ett barn som äter vanlig mat, men det mesta brukar ju gå att lösa.

Både Jakob och Emma är föräldralediga från en anställning, även om Jakob har fortsatt att jobba 20% då han har vissa arbetsuppgifter som går att sköta helt på distans. De har också olika egna projekt på gång, som de har försökt få lite tid till, men när man ska ta hand om två barn blir det inte så mycket tid över utöver de timmar Jakob jobbar med anställningen, till andra saker under dagtid så det blir när man orkar sitta uppe kvällar och nätter. Emma jobbar med olika filmprojekt, bl.a. har hon med filmat sig själv för en audition till ett projekt kring teater på teckenspråk och Jakob skapar innehåll till olika webbsidor, t.ex. en sida med just olika semestertips.

Tagged as:

Leave a Reply