Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Även familjemedlemmar drabbas när deltidsbrandmän får larm

By • Jul 19th, 2018 • Category: Stora barn

Den varma sommaren har gjort att ovanligt många bränder förekommit i Sverige och brandfaran är fortfarande mycket stor.
Räddningstjänsten har fått jobba mer än vanligt, både räddningspersonal på heltidsstationerna och räddningspersonal i beredskap, de s.k. deltidsbrandmännen.
En deltidsbrandman är hemma eller på ett annat ordinarie arbete även under sin beredskapstid som vanligtvis är var tredje eller var fjärde vecka och behöver då vanligtvis bo och jobba såpass nära brandstationen att brandbilen kan rulla ut inom fem minuter från det att larmet går.

Och det är inte bara de anställda deltidsbrandmännen som påverkas. Om en familj har små barn behöver även partnern eller annan barnvakt finnas i beredskap, för även om man är hemma under sin beredskapstid så måste det finnas någon annan som med någon minuts varsel kan ta hand om barnen.

Har man större barn klarar de sig kanske själva en stund när räddningspersonalen är borta på larm, men det är inte alltid så roligt att bli avbruten i det man gör. När Benjamin 10 år skulle spela in ett youtube-klipp där han tillsammans med sin pappa packade upp och monterade en kick-bike som han vunnit gick larmet och inspelningen fick avbrytas. 11 timmar senare var pappan tillbaka efter att ha jobbat med en skogsbrand, och en dag senare kunde filmklippet färdigställas:

Det är inte bara när familjemedlemmen snabbt måste rycka ut som yrket kan innebära olägenheter för familjemedlemmar. Larmdosan är på dygnet runt och inte sällan går larmet mitt i natten och väcker inte sällan både partner och barn.
– Jag minns ett larm för två år sedan, berättar Jakob som syns tillsammans med sin son i filmklippet ovan. Det gick ett larm mitt i natten, och även Benjamin som då var 8 år vaknade till när larmet gick. När jag kom tillbaka två timmar senare hör jag en röst.
-Vad var det som hade hänt?
Förhoppningsvis hade sonen kunnat somna om direkt och bara vaknat till igen trots att man försöker smyga sig tillbaka så tyst som möjligt, men det känns ändå besvärande att barnen ska behöva oroa sig för vad det är för incidenter man är ute på. Det enda man kan göra då är att försöka lugna och förklara att det är inget farligt som har hänt för oss i våran familj.

Leave a Reply