Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Huvudlöss

By • Jul 30th, 2010 • Category: Stora barn

Huvudlöss (hårlöss)

Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn. Det har inget med dålig hygien att göra, och därför kan man heller inte tvätta bort huvudlöss. Huvudlöss är obehagliga men sprider inte sjukdomar och går för det mesta lätt att bli av med.

Huvudlusen är en gråsvart, 2–3 millimeter lång platt insekt utan vingar. Den lever bland hårstråna på kroppen, oftast på huvudet. Djuren lever på blod från hårroten och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar.

Symtom
Oftast orsakar huvudlöss klåda, men inte alltid. Man kan ha huvudlöss utan att det kliar. Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössen lägger ljusa ägg som klistras fast på hårstråna intill hårbotten.  Titta särskilt noga i nacken och bakom öronen. Kamma igenom håret med en tät luskam över ett vitt papper så syns lössen tydligare.

Behandling
Börja med att kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
Gör sedan en ny bena alldeles intill och kamma på så sätt igenom hela håret från sida till sida.
Kamma sedan igenom håret uppe på hjässan, noggrant bena för bena till hela håret är genomkammat.
Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och därefter tillbaka igen från nacken till pannan.

På apoteket finns olika typer av lusmedel som tar död på både löss och ägg. De kan köpas receptfritt. Det är mycket viktigt att följa bruksanvisningen noga. Det är också viktigt att kamma håret med luskam varje dag i 14 dagar efter behandlingen för att se att alla löss är borta. Vänd dig till din vårdcentral om barn under två år har huvudlöss eftersom de kan vara för små för eventuella lusmedel eller om lössen inte skulle försvinna trots upprepad behandling.

Förebyggande
Det bästa sättet att förebygga spridning av löss är att med jämna mellanrum undersöka håret med hjälp av en luskam. Detta är särskilt viktigt vid terminsstart i skola och förskola där löss sprids lätt mellan barn.
Om någon i en familj eller barngrupp har löss måste även de övriga undersökas noga med finkam/luskam.

Det är sällan nödvändigt att byta eller tvätta sängkläder och mössor oftare än vanligt. Lusen överlever bara något dygn utanför hårbotten.
Lössen sprids framförallt genom kontakt huvud mot huvud. Borstar, kammar och mössor kan sprida huvudlöss men det är sällsynt eftersom lössen inte överlever mer än ett dygn utanför hårbotten. Man blir inte smittad med huvudlöss av djur.

Även om alla i barngruppen eller i familjen ska undersökas, är det bara den som har löss som ska behandlas. Man kan inte behandla i förebyggande syfte eller för säkerhets skull. Det ökar bara risken för att lössen blir motståndskraftiga och att medlen inte har någon effekt.

Huvudlus och lusägg (gnetter)

Tagged as: ,

Leave a Reply