Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Så undviker du att få bortskämda barn

By • Nov 10th, 2009 • Category: Stora barn

1. Inse att ditt beteende som förälder är det som gör att barnen blir bortskämda eller inte.
Det är vi föräldrar som skämmer bort våra barn. Ofta handlar det om att vi vill ge våra barn det vi saknade under vår uppväxt eller att vi försöker kompensera barnen för att vi är stressade och inte tillbringar tillräckligt med tid med dem. Genom att handla konsekvent efter i förväg bestämda regler kan du undvika att barnen alltid förväntar sig att få det de vill. Det betyder inte att du alltid ska säga nej till barnet, men när barnet frågar efter någonting, fundera direkt igenom om barnets önskan är rimlig och ge den det direkt isåfall. Om du däremot väljer att säga nej, gäller det att hålla fast vid ditt nej oavsett om barnet protesterar.

2. Sätt upp regler och bestäm vilka konsekvenser det medför om man bryter mot dem.
Sluta att belöna gott uppförande med saker barnen vill ha. I stället för att säga till din dotter att hon får en glass efter maten om hon bara sitter stilla vid bordet, inför en glass efter middagen på fredagen, men bara om hon suttit stilla vid bordet hela veckan. Om hon tjatar om glass innan fredagen blir det ingen glass. Reglerna måste så klart anpassas efter barnens ålder och mognad. När ni kommit överens om vilka regler som ska gälla hemma hos er sätter ni er ned med barnen och förklarar vilka regler ni har och vilka konsekvenser det får om man bryter mot dem. En lämplig konsekvens kan till exempel vara att de inte får se på teve.

3. Förklara inte dina beslut.
Många föräldrar tror att om de förklarar varför deras barn inte får något de vill ha så kommer barnen att sluta sukta efter det. Så fungerar det inte. I stället för att försvara ditt beslut i en kvart räcker det helt enkelt med att säga ”nej, och det är inget jag tänker diskutera” och påminn om vilka regler som gäller. Upprepa ditt nej tills barnet förstått att du menar allvar.

4. Stå emot grupptrycket.
När ingenting annat fungerar kommer barn ofta med den berömda frasen: ”Men alla andra barn har en!” Det är svårt att argumentera mot det argumentet, men det finns strategier som kan fungera. Fråga barnet varför det så gärna vill ha saken de suktar efter. Kanske har de en god anledning att önska sig en viss sak. Om du kommer fram till att boken/tv-spelet/leksaken är något att ha så kan du vänta med att köpa det tills barnet fyller år. Är det alltför långt kvar till födelsedagen eller julafton kan du erbjuda barnet att ”tjäna ihop” till den eftertraktade saken genom att till exempel plocka ur diskmaskinen varje dag i en månad.

5. Var lugn och konsekvent även om barnet får ett utbrott.
De första gångerna du håller fast vid en ny regel och säger ”nej” kan vara jobbiga. Det kommer att komma utbrott så var beredd och behåll lugnet. Om du håller fast vid ditt beslut lär sig ditt barn så småningom att man inte kommer någonstans genom att skrika. Till slut lär de sig att ett nej är ett nej.

6. Låt barnen få längta.
Att längta efter något är ofta en stor del av upplevelsen. När vi planerar en semesterresa njuter vi lika mycket av planeringen, packandet och av att prata om den som vi gör av själva resan. När barn blir vana vid att få allt de vill ha på en gång slutar de snart att uppskatta det de får. Ett bra sätt att lära dina barn att uppskatta saker är att låta dem längta efter dem. Ge barnen en liten veckopeng och låt dem själva spara ihop till saker de vill ha.

Ett vanligt misstag är att man tänker att om man bara ger barnet det där lilla extra, då kommer de äntligen att bli nöjda, sluta klaga och allt ska bli frid och fröjd. Men det kommer ändå alltid att finnas något att klaga på. De kommer att klaga trots att de fått så mycket. Och kommer då att upplevas som extremt bortskämda. Om man istället ser till att normaltillståndet är begränsat med godsaker, märkeskläder, pengar och dyra upplevelser så blir det istället en positiv överraskning när det någon gång blir någonting extra. Kanske kommer det fortfarande att gnälla och vara missnöjda när de inte får allt de vill ha, men ett barn som är missnöjt för att det fått fem godisbitar upplevs inte som lika bortskämt som den unge som är missnöjd efter att ha fått en jättestor godispåse med hundra bitar.

7. Frossa i icke-materiell lyx.
I stället för att skämma bort barnen med saker när de har uppför sig bra, ge dem av din tid. Mys i soffan tillsammans, poppa popcorn och kolla på en film, rita tillsammans eller läs en bok.

Tagged as:

Leave a Reply