Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Stärk ditt barns självkänsla

By • Aug 10th, 2015 • Category: Stora barn

Att bidra till att sitt barn får en god självkänsla är något eftersträvansvärt. En god självkänsla gör att man kännar att man duger precis som man är. Med god självkänsla ökar chanserna att barnet kommer att lita på sin inre röst och inte enbart agera för att undvika straff, eller för att få belöningar.

Confident-kid

Grunden för att bidra till att ge sitt barn, eller någon annan person en god självkänsla handlar om att visa sig intresserad av barnet, visa att man vill spendera tid med barnet och dela dess upplevelse, istället för att bara recensera barnets prestationer.

Att visa att man vill spendera tid med barnet och att man är intresserad av barnets känslor och tankar är alltså en av hörnpelarna. För hur ska man kunna våga tro på att man duger och är värdefull om de man älskar väljer bort ens sällskap eller om de människor som står barnet närmast, inte uppmärksammar dess känslor och tankar.

En bra början är att spendera t.ex. tio eller femton minuter varje dag tillsammans, där man lägger bort allt annat. Vad man gör är inte så noga. Leka gömma nyckel, charader eller en stund i lekhörnan.  Det ska alltså vara helt utan andra distraktioner, så stäng av radion och lägg bort mobilen. Det ska alltså inte råka bli en kvart över mellan ett telefonsamtal och ett  tv-program, utan avsätt tid utan andra störningar till denna gemensamma stund.  Försök hitta en aktivitet som alla i familjen kan vara med på.

Det är viktigt att man inte framställer samvaron som ett erbjudande till barnet; Jag kan läsa en saga för dig nu om du vill. Utan vänd på det; Det vore mysigt att läsa en saga tillsammans. Vad sägs om det?

Då visar föräldern att den vill vara med barnet och inte bara erbjuder sig sitt sällskap.

Man kan naturligtvis också umgås över vardagssysslorna. Genom att fråga barnet om det kan tänka sig att följa med till tvättstugan och snacka lite och hjälpa till med tvätten, så visar man att man vill ha barnets sällskap.

 

Genom att också visa att man är intresserad av barnets innersta tankar stärks också självkänslan. Det kan man göra genom att istället för att fokusera på de saker barnet har, eller vad barnet gör, ställa öppna frågor om hur barnet tänker och resonerar.

Istället för att säga att barnet har en häftig legomodell, eller att barnet har byggt ett fint hus, kan man ställa öppna frågor; Vad tänkte du när du valde att bygga det här, eller hur gjorde du för att bygga den hör figuren.

Visst kan man ge komplimanger också, men varje gång barnet berättar om något som hänt och som de gjort, öppnas dörren till ett förtroligt samtal och kontakt.  Och genom att ge komplimanger och säga “Vad duktig du är när barnet cyklar själv, så blir det underförstått att det inte är duktigt när det cyklar i diket.  Därför kan man även här följa upp med öppna frågor. “Grattis, du cyklade själv. Vad tänkte du när du märkte det?. Eller hoppsan, du cyklade i diket, hur var det att göra det?.

Men den vuxne behöver också berätta om sig själv och sitt liv för att det ska bli en ömsesidig relation.  Genom att berätta om vad man själv tänker och tycker öppnar man upp för en ömsesidig kontakt.

 

Leave a Reply