Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Bilsäkerhet och barn

By • Nov 21st, 2010 • Category: Barnsäkerhet

Små barn åker säkrast i en bakåtvänd barnstol. Därför bör barn åka baklänges, helst så länge som möjligt.

Om den bakåtvända bilbarnstolen eller babyskyddet monteras i framsätet bilens krockkudde har monterats bort. En bebis i ett babyskydd som lutas mot en instrumentbräda med en icke bortmonterad krockkudde löper stor risk att skadas mycket allvarligt eller till och med att dö, om krockkudden löses ut.

Ett av de största problemen idag när det gäller spädbarns bilresor är att emellertid att krockkudden vid passagerarsätet är svår att få urkopplad på ett säkert sätt. Det allra säkraste är att fysiskt plocka bort krockkudden helt och hållet.

När barnet är ungefär 7-9 månader brukar det vara dags att byta ut babyskyddet mot en bakåtvänd bilbarnstol. Bilbarnstolen kan precis som babyskyddet monteras både i framsätet och i baksätet och bör användas till dess att barnet är så stort att hjässan börjar nå upp över kanten på bilbarnstolens ryggstöd. Det är viktigt att man verkligen monterar bilbarnstolen rätt för att den inte ska kunna bli en livsfara. När man som förälder ska skaffa en bilbarnstol gör man bäst i att se efter att den är enkel att montera och att det finns en tydlig monteringsanvisning som sitter på stolen.

Alla skyddssystem för barn i bil måste uppfylla kraven i ett gemensamt europeiskt ECE reglemente. I Sverige får endast sådana typgodkända skyddssystem användas. Det framgår av den märkning som finns på bilbarnstolarna. Äldre barn bör använda bälteskuddar och bältesstolar för att färdas säkert i bilen. Barn eller personer under 140 centimeter ska inte sitta i framsätet om där finns en krockkudde, säger Ulla.

Det är inte farligt att bilbältet ligger nära halsen på barnet när det sitter framåtvänt på en bilkudde. Vid en krock åker passagerarna i bilen framåt, och då kommer barnets axel att ta emot kraften från bältet. Däremot kan det vara farligt att lägga armen över bilbältet eller att ha det långt ut på axeln.

Läs mer om bilsäkerhet hos transportstyrelsen.

Tagged as:

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/barnwebb.se/public_html/wp-content/themes/mimbo2.2/comments.php on line 73