Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Bila med barn

By • Sep 24th, 2010 • Category: Barnsäkerhet

Det finns flera fördelar med egen bil när man reser med barn. Man kan stanna så ofta man vill och man kan ha med relativt mycket bagage, som också är lättåtkomligt under resan. Men långa bilresor kan bli långtråkiga och ansträngande för både stora och små.

Det är också viktigt att tänka på säkerheten när man åker bil. Se till att chauffören är utvilad och att alla använder säkerhetsbälte och bilbarnstol till barnen, Se till att passagerdörrarna där bak är låsta med barnsäkring medan ni kör och följ övriga tips kring Barnsäkerhet i trafiken följs.

Ta med cd-skivor eller liknande att lyssna på och förbered med några roliga billekar. Se till att ha dricksvatten tillgängligt i bilen och skor och kläder som är lätta att ta av och på. Ta regelbundna pauser då barnen får röra på sig.

Spädbarn blir sällan åksjuka, men barn från två år och uppåt kan drabbas av åksjuka. Det beror på att hjärnan och ögonen tar emot motstridiga budskap. Att bilstolen ser ut att vara stilla, trots att hjärnan registrerar rörelse. För att undvika åksjuka kan man se till att den som lätt blir åksjuk, tittar ut och följer med under resan, samt att man undviker små vindlande vägar. Om barnet har mörka solglasögon på sig, reduceras det visuella stimulit och risken för åksjuka minskar. Frisk luft hjälper också mot åksjuka, så ha ett fönster lite öppetoch ta regelbundna pauser.

Ät inga kraftiga måltider innan ni åker, men åk inte heller med helt tom mage. Undvik godis före eller under resan, men ha kallt vatten tillgängligt.

Se till att ha med påsar att kräkas i om någon ändå skulle bli åksjuk.

Tagged as:

Leave a Reply