Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Babyskydd och bilbarnstolar

By • Jul 30th, 2009 • Category: Barnsäkerhet

Som nyfödd ska barnet ligga i ett babyskydd. Det kan placeras i framsätet eller baksätet och kan lyftas ur bilen och bäras i ett handtag. Det ska alltid vara placerat bakåtvänt i bilen.

Babyskydd i framsätet

Om babyskyddet placeras i framsätet är det mycket viktigt att det inte finns någon krockkudde där, eller att krockkudden är urkopplad. Framsätet ska flyttas så långt bak som möjligt för att minska risken för skada vid en frontalkrock. Avståndet mellan intrumentbrädan och babyskyddet ska vara åtminstone 20 centimeter. Använd inte babybäddar eller barnvagnsinsats, de ger inte ett fullgott skydd.

Babyskydd i baksätet

Om ett babyskydd placeras i baksätet ska babyskyddet fästas i trepunktsbältet, alltså inte i mitten med tvåpunktsbältet. Ett babyskydd ska inte lutas för mycket bakåt utan ska stå stadigt på ett naturligt sätt, både i framsätet och i baksätet, så att huvudet får ett horisontalt stöd vid en krock.

Placering av babyskydd i bilen

Studier har visat att det är något säkrare att ha barnet i baksätet förutsatt att det finns en vuxen i baksätet som håller koll på barnet. Om man är ensam vuxen, kan det vara smidigare att ha barnet i framsätet.

 

Att tänka på

När barnets huvud inte längre får fullt stöd eller när viktgränsen för babyskyddet passerats är det dags att byta till en bilbarnstol för större barn.

 

Bilbarnstolar

När barnet kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta babyskyddet till en bilbarnstol. Använd en av de bilbarnstolar som är godkänd för barn mellan 9 och 25 kg och godkänd att placeras bakåtvänd i framsätet och i baksätet.

Bilbarnstolar i framsätet

När bilbarnstolar placeras i framsätet är det mycket viktigt att det inte finns någon krockkudde där eller att krockkudden är urkopplad.
Till skillnad mot babyskydd ska bilbarnstolar vila mot instrumentbrädan, dock aldrig mot framrutan.

Bilbarnstolar i baksätet

När bilbarnstolar placeras i baksätet ska de oftast vila mot framsätets ryggstöd om inget annat anges i bruksanvisningen.

bältesstolar och bälteskuddar

Bilbarnstolar är urvuxna när barnets huvud inte längre får fullt stöd eller när viktgränsen passerats. Det är då dags att skaffa en av de bilbarnstolar, bältesstolar eller bälteskuddar som passar större barn.

Upp till minst fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. Helst ska barnet sitta bakåtvänt så länge det går att använda någon av de bilbarnstolar som finns på marknaden. Det är av stor vikt att inte vända på barnet för tidigt.

 I en bältesstol eller bälteskudde kan du ha ditt barn tills det väger 36 kg. När ditt barn är 140 cm långt kan det sitta i bilen som vuxna gör. Vi rekommenderar dock att barnet även då sitter i baksätet. Ska ditt barn sitta i framsätet där det finns en krockkudde ska framsätet vara maximalt tillbakaskjutet.  

En bältesstol eller bälteskudde är till för att höja barnet över sätet för att ge en bättre bältesgeometri. Bilbältets midjedel styrs bort från barnets mage och placeras ner över låren. Hjälp barnen att sträcka bältet rätt. Bältet ska sitta nära halsen, över bröstbenet och över låren, inte över magen.

Ju närmare kroppen desto bättre skydd. Försök att lätta på tjocka ytterplagg och dra bältet under kläderna. Den bältesstol eller bälteskudde du avser att använda ska vara E-godkänd.

En bälteskudde fästs med trepunktsbälte. Fäst ej din bälteskudde med baksätets tvåpunktsbälte i mitten.

Om du väljer att använda bälteskudde är det viktigt att säkerhetsbältet sitter rätt på barnet. Se till att den del av säkerhetsbältet som går över låren verkligen går över låren och  inte över magen. Den del av bältet som går diagonalt över kroppen ska sitta över bröstet och axeln. Bältet ska sitta nära halsen.

Läs mer på www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp, (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjandes, NTF)

Tagged as: ,

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/barnwebb.se/public_html/wp-content/themes/mimbo2.2/comments.php on line 73