Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Flyga med barn

By • Oct 4th, 2010 • Category: Tidsfördriv

Prata med barnet om resan, berätta vad som ska hända och försök att få resan till ett spännande äventyr. Packa allt i god tid innan resan så att du slipper stressa på resedagen. Ger er av till flygplatsen i god tid eftersom det ofta tar längre tid att transportera sig med barn än när man reser på egen hand, samt att blöjbyten och liknande kan ta tid. Glöm heller inte att även spädbarn behöver pass på samma sätt som vuxna.

Om du reser med en bebis så be om att få boka en “basinett” där barnet kan sova. Om du inte kan få det och du har ett barn som ska ammas och sitta i ditt knä är det bra med en fönsterplats. Då får du stöd av väggen när du ammar eller har bebin sovande i din famn.

Se till att ha med lite leksaker och mat tillgänglig. Det hjälper till att hålla barnet på bra humör. Det kan också vaa bra att förlägga resan vid en tid då barnet normalt har ett sovpass för att undvika att de blir uttråkade.
Passa på att amma under uppstigning och nedgång. Då sväljer bebisen och slipper “lock för öronen” och annat obehag. Har du större barn så låt dem tugga eller dricka något vid dessa tillfällen. Du får inte ta med egen dricka, men du kan be flygpersonalen. Är ditt barn lite förkylt är det klokt att ge näsdroppar innan uppstigning och nedgång.

Barnvagnar, bilbarnstolar och annat otympligt ska checkas in som specialbagage. Ibland kan man få plastsäckar för inpackning, alternativt finns det att köpa för 50kr men den som vill vara på den säkra kan ta med en sopsäck och bred tejp. Barn med eget säte får ha med handbagage på samma sätt som en vuxen. (Normalt 10kg) Barn utan eget säte får inte ha med handbagage, men man får checka in barnvagn och/eller bilbarnstol som specialbagage samt att man får ta med blöjor och ev. barnmat som de behöver.

När du kommer fram, kontrollera bagaget noga, särskilt vagnar och annat skrymmande, så att inte något gått sönder. Ska du ställa ersättningsanspråk så måste det ofta göras innan man lämnar ankomsthallen.

Barn 2–12 år betalar normalt mellan hälften och två tredjedelar av biljettpriset och har rätt till en egen stol och mat om det ingår i biljettpriset. Barn under 2 år betalar bara en viss del (oftast skatten) på en flygresa under förutsättning att de inte tar upp ett eget säte. En bra ide kan vara att ha barnet i en bärsjal. Vid start och landning får man dock ett speciellt bälte som kopplas på förälderns bälte och där barnet sitter i förälderns knä vänd framåt. Om du vill ha en egen stol till ditt barn som är under 2 måste du betala för det och ofta kan du då ha med ett babyskydd som barnet kan sitta i, men kontrollera med flygbolaget innan du flyger.
Om du reser med litet barn så be om att få ett “basinett” där barnet kan sova. Om du inte kan få det och du har ett litet barn som skall ammas och sitta i ditt knä är det bra att få en fönsterplats. På så vis kan du vara mer diskret med amningen men får också stöd av väggen när du ammar eller har bebin sovande i dina armar.
Se till att ni får platser bredvid varandra. Om du kan påverka var du vill sitta så är det ganska bra att sitta i mitten av planet, vid den stora väggen (bulk row), eller vid toaletterna. Där det är lite mer utrymme.

Tagged as:

Leave a Reply