Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Resa med barn

By • Aug 17th, 2010 • Category: Tidsfördriv

Tiden med barn kan mycket väl vara nog så lämpad för att göra spännande resor. Dels kanske man arbetar mindre, och det kan vara lättare att hitta en period när båda föräldrar kan vara lediga från arbete. Om man flera barn, kanske man t.o.m. kan vara föräldralediga samtidigt, för varsitt barn och tillbringa en längre period hemifrån. Läs t.ex. om familjen med två barn som tillbringade två månader av föräldraledigheten på Grekland. Om barnen inte börjat skolan är det också lättare att resa andra perioder än skolloven, då man ofta kan få billigare pris på resor.

Men det är ändå en del saker man ska tänka på när man reser med barn och visst kan det krävs mer planering än om man reser ensam, men med lite förberedelser, tålamod och glatt humör kan det bli en oförglömlig upplevelse för hela familjen.

 • Några  saker man ska tänka på före avresan:
  Kolla att alla, även spädbarn har giltiga pass. Kontrollera också om man behöver visum för det aktuella resmålet.
  Kontrollera om ytterligare vaccinationer krävs, utöver de som ingår i svenska barnvaccinationsprogrammet.
 • Ta reda på vilka försäkringar som krävs. I de flesta hemförsäkringar ingår ett reseskydd som täcker 45 dagar. Glöm inte att beställa det europeiska försäkringskortet från försäkringskassan om ni ska resa inom ett EU-land. Det ger rätt till akutsjukvård inom den allmänna sjukvården på samma sätt som i Sverige.
 • Ta reda på om hotellet har, barnsäng, skötbord, mikro, tvättmaskin etc och boka det ni tror er behöva. Det gäller även transportmedlet, t.ex. kan man boka en bassinett (babyvagga) till små barn på de flesta flyg men antalet är begränsade så boka i god tid. Bestäm också om ni behöver ha med barnvagn eller om ni kan använda bärsele eller liknande som är mindre skrymmande.

Bra att ta med när man reser med barn:

 • Barnmat, t.ex. välling, rån, minimorötter, frukt etc.  Se till att alltid ha något att äta och dricka lättillgängligt i skötväska eller handbagage.
 • Nappflaska eller pipmugg.
 • Napp. (Och ev. extra napp, då de lätt tappas bort.)
 • Påsar, t.ex. till att stoppa blöjan i där papperskorg inte finns tillgängligt direkt.
 • Potatisskalare (för att skala frukt.
 • Vitlökspress (för att göra egna pureer.)
 • Resesäng.
 • Barnvagn eller bärsele.
 • Solskydd.
 • Babyskydd eller bilbarnstol.
 • Leksaker (Lättillgängliga i handbagaget eller barnets egen väska.)
 • Blöjor och badblöja. (Är ofta dyrare i andra länder.)
 • Dator med dvdspelare.
 • Reseapotek / första hjälpen med plåster, vätskeersättning, smärtstillande, t.ex. alvedon, hydrokortisonkräm för insektsbett, koksaltlösning, första förband och elastiskt binda.

Om olyckan är framme.

Var noga med handhygien och vad ni äter för att undvika magsjuka. Om barnet ändå blir magsjukt, ge vätskeersättning teskedsvis var femte minut eller låt det fortsätta amma om det är i ammningsåldern.

SOS international de nordiska försäkringsbolagens gemensamma larmcentral tel +45 70105050 kan hjälpa dygnet runt vid t.ex. sjukdom, olycksfall eller bagagestöld. Du kan få tala med svensktalande personal som kan lotsa till den sjukvård som behövs etc. Om något händer och ni bestämmer er för att åka hem. Tala först med SOS.

Tagged as:

Leave a Reply