Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Ät folsyra när du planerar att bli gravid.

By • Dec 23rd, 2009 • Category: Planera barn
Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin.   Folsyra behövs för att fostret ska kunna utvecklas normalt. Detta gäller särskilt de första veckorna efter befruktningen, då anlag till det centrala nervsystemet bildas. Om mamman har för låga halter av folat (folsyra) i blodet under denna tid ökar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. 

Folat finns naturligt i kosten, men det är många som inte får i sig tillräckligt. Därför är det bra att äta tillskott av folsyra eller mat rik på folat redan en månad före befruktningen. I annat fall börjar man så fort man vet att man är gravid. Gravida rekommenderas att få i sig 400 mikrogram folsyra per dag.
Det är svårt att få i sig så mycket från kosten, så det rekomenderas att man tar kosttillskott åtminstone fram till vecka 12 i graviditeten. Därefter har folsyra ingen effekt mot ryggmärsbråck. Men det är viktigt att äta mat som innehåller folat/folsyra under hela gravidieteten, både för fostrets utveckling och mammans blodbildning. Det gäller även när man ammar.

Mest folat finns det i olika slag av kål, bönor, linser, frukt och bär och mörkgröna bladgrönsaker. Även filmjölk, yoghurt och fullkornsprodukter innehåller en hel del folat.  Ett fåtal livsmedel i Sverige är också berikade med folsyra, till exempel en del frukostflingor.

Studier har visat på att många kvinnor får i sig mindre än 200 mikrogram folat per dag. Endast en liten grupp kommer upp till 400 mikrogram. Till dess hör ofta vegetarianer och veganer, om de äter mycket baljväxter.

Om man äter minst ett halvt kilo frukt och grönt och baljväxter som är rika på folat och lägger till fullkornsprodukter, så bör man få sig tillräckligt. Ett halvt kilo frukt och grönt är ungefär tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

Mat som innehåller mycket folat:
– fullkornsprodukter, som bröd och råris
– gröna bladgrönsaker, som spenat och ruccola
– baljväxter, som bönor och linser
– andra grönsaker, som röd paprika och majs
– kål, som blomkål och broccoli
– rotfrukter, som rödbetor och kålrot
– frukt, som apelsin och kiwi
– bär, som svarta vinbär och hallon
– filmjölk och yoghurt
– leverpastej och lever

Tagged as:

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/barnwebb.se/public_html/wp-content/themes/mimbo2.2/comments.php on line 73