Barnwebb – Din familj på webben

Barn, graviditet, utveckling, barnsjukdomar, säkerhet, ungdomar och uppfostran

Flatlöss

By • Jul 30th, 2010 • Category: Ungdomar

Flatlöss är  blodsugande hudparasit, knappt två millimeter långa. De lever i könshår, armhålor, annat kroppshår och i enstaka fall i ögonfransarna. Den förökar sig genom att lägga ägg vid hårrötterna.
Flatlöss överförs vid nära kroppskontakt. Du kan smittas vid sexuellt umgånge eller via sängkläder och handdukar. Om du misstänker att du fått flatlöss, leta efter löss och ägg. Flatlössen är genomskinliga och kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat, äggen sitter fastklistrade på hårstrånas nedre del.

Symtom
Lusbetten ger måttlig klåda. Det kan även bli små blödningar i form av blå-bruna fläckar på huden. Kliandet kan i sig orsaka infektion. Från det att du smittats till dess att sjukdomen bryter ut tar det en till sju dagar. Klådan är mer intensiv cirka en månad efter smittillfället, då det har utvecklats ett slags överkänslighetsreaktion mot lössen.

Behandling
Behandlingen sker i två steg med en vecka mellan. Det är mycket viktigt att följa bruksanvisningen noga. Det lusdödande medlet måste komma i kontakt med lössen i tillräcklig koncentration och tillräckligt länge.
Efter behandlingen plockas de döda lössen och äggen bort med fingrarna. Behandla enbart den som har symtom. På apoteket finns receptfria medel mot flatlöss i form av schampo eller lösning. Ögonfransarna ska inte behandlas med medlen. Här kan man istället försöka plocka bort lössen för hand.

Lössen kan leva några timmar efter behandling, vilket inte behöver betyda att medlet är dåligt. Gör om behandlingen om levande löss upptäcks efter mer än ett dygn.

Upprepa behandlingen en vecka senare. Detta är viktigt för att även döda nykläckta ägg.

Flatlus

Tagged as:

Leave a Reply