Benjamin 1,5 år

Benjamin är nu 1,5 år och kan riktigt många ord. En del användbara som t.ex. mamma, pappa, prova, bok, äta, toa, bajs, majs, saft vatten, jaja han säger “makee” men vi förstår att han menar vatten.  En del inte lika livsnödvändiga saker som klocka, gaffel sked och skräp. Och en del lite mindre vanliga nybörjarord som tvätt och tidning.

Av verben använder han, förutom verbet prova, eller “pova” som han säger om det mesta han vill testa på, gärna också “stänga” och ser gärna till att diskmaskinsluckan och skåpluckorna i köket är stängda samt verbet blåsa.

Om han slår i huvudet lite lätt kan monologen låta något i denna stilen:

“Bonk.” *Ser lite förvånad ut*  “Blåsa.”  *någon blåser på stället där han slagit i*  och så avslutar han med “så” och så är allt bra igen. Om han slår i lite hårdare börjar han naturligtvis gråta, men att blåsa fungerar bra då också.

One thought on “Benjamin 1,5 år”

  1. Han kan “tåg” också. Han missar aldrig att säga “tåg” när han hör X2000 susa förbi, trots att han inte ser skymten av tåget.
    Och så kan han i stort sett alla ord som ingår i den lilla boken “Det rödprickiga äpplet”. Dock förväxlar han stundom “stad” med “skog”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *