Aten

Kvällen innan vi ska flyga till Aten läser Jakob på Olympic Airlines hemsida att man ska anmäla specialbagage, som ju barnvagnen räknas som, 48 timmar innan avfärd. Kanske nämnde vi något i samband med bokningen att vi hade barnvagn, men minns inte riktigt. I tanken dyker iallfall ett scenario upp där vi inte får ta med vagnen. Och trots intalningsförsök att det finns värre saker att oroa sig för än ett oanmält specialbagage, så ligger det och gnager lite hur det ska gå.

Om det är detta eller något annat som gör att vi båda vaknar tidigt utan att kunna somna om vet vi inte, men vi beger oss iallfall ytterligare lite tidigare än vi tänkt iväg till flygplatsen för att ha tid att kunna ordna upp eventuellt strul. Men allt går fint, alla är jättetrevliga, och vi får t.o.m. ta med vagnen hela vägen till flygplanstrappan, trots att det inte är någon liten sulky vi har.

Väl i Aten så tar vi Metron mot de centrala delarna där vi bokat hotell. Den första större byggnaden vi ser från Metrofönstret är det välkända Ikea. Känns som att vi snart är hemma.

En dragspelare med en mugg fäst på dragspelet dyker upp och spelar för att få pengar. Det låter väl ok, ända tills en annan dragspelare kommer några meter efter, spelandes en annan låt. Sedan kommer 3 stycken till i en klump. Den i mitten låter klokt nog bli att spela, och går bara runt och räcker fram sin mugg. Sedan ser vi inte fler dragspelare, antagligen har de märkt att det bara är stationerna närmast flygplatsen där turisterna kommer som är lönt att spela på. Om inte annat så blir vagnen snart så packad att det inte går att ta sig fram mellan vagnarna.

Vi kommer fram till hållplatsen från vilken det enligt uppgift bara ska vara 3 minuters promenad till hotellet. Vi gissar att det har betydelse åt vilket håll man går, så vi frågar efter vägen och är snart framme.

I Aten ska vi bli guidade av en kille som heter Ermis som vi lärt känna genom Emmas syster och systerdotter. Vi hittar ett trevligt ställe för lunch och via sms möter Ermis upp där. Han har precis gjort den sista tentan för att bli turistguide i Aten, även om han inte har sin licens än, så bättre guide kan man nog inte få. Dock får tydligen bara licensierade guider guida vid de stora sevärdheterna, så han ska bara visa och berätta lite om Atens sevärdheter för oss.

Han berättar att delar av de centrala delarna är avspärrade för den mesta biltrafiken för att  det är minnet av 2-årsdagen då den 15 åriga pojken Alexis Grigoropoulos sköts till döds i en sammandrabbning mellan vänsterungdomar och polis i universitetsområdet Exarchia. Hans död ledde till en våg av våldsamma upplopp 2008 och nu väntas upplopp på kvällen som protest, och tydligen bor vi nära detta område.

Vi tar ganska lätt på vad han säger och tillsammans går vi iväg till en park och sedan till ett cafe för lite chokladfrossa medan vi planerar vilka sevärdheter vi ska se.

Han säger att vi bör inte vara ute efter kl 6. Vid femtiden lämnar vi honom och går tillbaka till hotellet och visst är det mycket poliser ute som dirigerar trafiken men allt är lugnt.

En timma senare bläddrar jag och Benjamin mellan de grekiska tv-kanalerna. En nyhetskanal visar ett upplopp med brinnande soptunnor och kravallpolis. Jag går ut på balkongen och även därifrån ser jag  en brinnande container och ungdomar tågar fram längs gatan. Men vi är tryggt på 7:e våningen så det känns ganska lugnt. Efter ett tag kommer brandkåren och släcker och läget verkar vara under kontroll.

Det blir en lugn kväll på rummet för oss och vi somnar alla tidigt.

Tags:

5 Responses to “Aten”

  1. Deon Machia says:

    You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  2. A further issue is that video games usually are serious naturally with the principal focus on knowing things rather than entertainment. Although, we have an entertainment facet to keep children engaged, every game is often designed to focus on a specific expertise or course, such as mathmatical or scientific disciplines. Thanks for your write-up.

  3. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to exchange solutions with others, be sure to shoot me an email if interested.

  4. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thank you!

  5. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Is there a means you can remove me from that service? Appreciate it!

Leave a Reply