Buss till Rethymno

Den 6/10 2010 tar vi bussen från Chania till Rethymno. Vi bestämmer oss för att ta en ca 15 minuters promenad till busstationen från hotellet för att slippa behöva packa in packning och barnvagn i en taxi som angagligen ändå inte kommer ha någon bilbarnstol till Benjamin och där trafiksäkerheten inte alls är på samma nivå som i Sverige. Vi får en liten parlör för att lära sig det grekiska språket av den vänlige hotellvärden. Han ser dock lite bekymrad ut över att en av väskorna inte har hjul när vi säger att vi ska gå till busstationen. Jag förklarar att jag är van att bära saker, men han insisterar på att han ska få köra dit den på sin moped. Denna hotellvärd som tydligen är gift med en danska verkar mycket mer genuint ärlig och vänlig än inkastarna på restaurangerna, så vi tvivlar inte på att han kommer att komma med väskan och låter honom köra den. Dessutom vet vi ju var hans hotell bor.

Vi kommer fram till busstationen och får väskan levererad. Bussen till Rethymno går varje timme dagtid, och man köper biljetten på busstationen.  Jag blir dock lite bekymrad när vi får numrerade sittplatser på bussen, men inga till barnen som reser gratis. Benjamin går ju bra att ha i knäet, men det blir värre med Natali i babyskyddet. När vi kliver på sitter redan några på våra numrerarde platser och vi kniper istället åt oss fyra platser bredvid varandra längst bak i bussen. Resan går bra och vi pratar lite med en grekisk kvinna från Thessalonike som är på semester på Kreta med sin två-åring. Hon säger att i Thessalonike är det nu bara 15 grader Celsius och vi är nöjda med att vi inte valde en lite mer nordlig destination i Grekland, även om vi just nu inte skulle ha något emot lite svalare än de närmare 30 grader celsius som busstationens termometer visade. Dock så är det nog extra kvavt och varmt just här bland alla bussar. På busstationen i Rethymno väljer vi att ta en lokalbuss vidare. Efter lite förfrågningar och hojtande till busschauffören lyckas vi komma av vid musikskolan (musica gymnasio) som enligt uppgift ska ligga alldeles vid lägenhetshotellet där vi ska bo.

Det finns många små kioskstånd där vi försöker fråga efter var Elina hotel ligger. De känner till Elina hotel och tydligen ligger det alldeles i närheten, men ingen av dem är så bra på engelska så det blir en liten omväg innan vi hittar fram.

De två rummen är ungefär som förväntat. En glad överaskning är att det är två balkonger. En på var sida där den ena tillsammans med en massa andra balkonger vätter mot innergården med apelsinträd och den andra vätter ut mot gatan. Med lite god vilja kan man därifrån se havet som ligger ett kvarter bort.

Pentryt hade också vad som behövs för enklare matlagning, även om en ugn eller mikrovågsugn hade varit mer användbar än kaffebryggaren.

På vägen till hotellet har vi gått förbi en mataffär, så jag tar med mig Benjamin och inhandlar lite matnyttigt. Det går att lista ut vad det mesta är, även om det ofta bara står skrivet på grekiska. Sedan hem och laga lunch. Lika bra att komma igång så snabbt som möjligt med att hålla nere kostnaderna. Skönt att äta på rummet också när man har två barn med växlande humör, även om klockan närmar sig fem innan lunchen är klar.

På natten börjar en del av oss känna av lite förkylningssymptom, så följande dag blir en lugn dag i lägenheten. En liten tur ut runt de närliggande kvarteren blir det men då det börjar regna lite så drar vi oss snart hem igen. På kvällen kommer det ett rejält skyfall och åskoväder. Tydligen är det första gången det regnar sedan i maj får vi höra någon dag senare.

Leave a Reply