Resan till Chania

Resan från Örebro till Chania flygplats gick riktigt bra. Vi var vid stationen i god tid innan tåget gick och bytet till buss i Bålsta var inga problem så när vi kom fram till Arlanda var det ett par timmar kvar tills flyget skulle lyfta. 1,5 månaders tjejen sov större delen av tågresan och 2,5 åringen var lättroad så pappan hann t.o.m. läsa ut några medhavda tidningar för att minska bagagevikten. På flygplatsen hann vi sätta på adresstaggar på bagaget, byta blöja packetera barnvagn och bilbarnstol innan det var dags att gå genom säkerhetskontrollen och det var ändå god tid för en lunch på restaurang Etage inne på terminal 2 som avslutades lagom till att skärmarna utropade “boarding” för planet till Chania.

Gången till planet delade sig efter ett tag och de med plats 1-14 fick gå åt ett håll och 15-26 åt ett annat. Då vi hade plats 22 valde vi det senare. Genom fönstret i vår gång kunde man se hur den andra gången ledde rakt in i flygplanet medan vår trappa ledde ner till flygplatsens asfalt. Dock var det inte så att planet bara hade 14 platser och de övriga var sålda av någon scamsida utan att finnas, utan för att vi som satt längre inte skulle behöva tränga oss förbi alla i främre delen, så utnyttjades även planets bakre ingång. Så när vi kom ut på asfalten var det bara att ta trappan upp till planets bakre dörr. Roligt för 2,5 åringen då man verkligen såg att det var ett flygplan som man gick på. Flygresan gick bra och inkluderade två blöjbyten, av vilka vi föräldrar tog var sitt så nu är vi medlemmar av den nybildade elvatusenmetersklubben.

Även om vi fick vänta lite så kom allt bagage, inklusive specialbagaget med till flygplatsen och klockan närmade sig 19 när vi gav oss av mot utgången. Eftersom vi anlände på kvällen och det var oklart om och när det gick några bussar till Chania centrum hade vi förbokat en taxi vi chania-taxi.com som tydligen var en satelitsida till taxireservations.gr för det var denna url som stod på bokningsbekräftelsen. Naturligtvis var det lite nervöst att förboka då resan även skulle betalas i förväg, men då vi gärna ville förboka taxi med bilbarnstol och även meddela att vi hade skrymmande bagage (barnvagn) vilket man kunde göra via denna sida, så valde vi ändå att förboka, då vi hittat sidan via länk på ett seriöst greklandsforum.

Mötesplatsen skulle vara utgången från bagageutlämningen och när vi går ut står där ett flertal personer med lappar med olika efternamn. Dock ingen med namnet Svensson. Mamman får stanna med barnen vid utgången för att se om någon med en svenssonlapp ska dyka upp. Planet var ju trots allt något tidigt, men bagageutlämningen hade tagit upp en del tid, så det borde vara rätt tid för att få vår taxi.

Vid uppvisande av bokningen för några taxichaufförer säger de något på grekiska till varandra och pekar mig vidare till några andra som också gör samma sak. Jag ber en chaufför ringa det telefonnummer som står på bokningen. Han pratar på grekiska utan att riktigt kunna förmedla till mig vad samtalet frambringar. En av chaufförerna börjar gå iväg med min utskrivna bokningsbekräftelse, men jag säger att jag gärna vill ha den kvar. Han säger att han vill ta en kopia på den då han tror att det är en fejkad firma. Dels för att han inte känner igen den och dels för att jag har betalat 35 euro och det normalt kostar 25 euro för en taxi till Chania. Jag förklarar att det är helt ok med 35 euro då vi har beställt bilbarnstol och extra bagageutrymme. Han får iallafall sin kopia, ger mig ett visitkort med hans taxibolag och önskar mig lycka till. Nu börjar jag också tro att bokningen är fejkad. Det skulle inte vara så svårt för någon som kan lite sökmotoroptimering att skapa en sida som rankade högt på chania taxi och sätta upp en betalningsfunktion även om en sådan sida antagligen inte skulle bli särskilt långvarig. Jag  börjar således gå tillbaka till den väntande familjen. Antagligen har dock snacket gått lite mellan taxichaufförerna och kanske har någon listat ut vilket bolag som stod bakom bokningen eftersom det kommer fram en kille med en lapp med ett handskrivet namn på. Dock inte mitt namn. Men så ser jag att på baksidan av hans handskrivna lapp står det taxireservations.gr – Svensson utprintat. Bingo. Jag visar min bokningsbekräftelse och vi vinkar med oss resten av familjen. Ett par andra taxicaufförer kommer efter oss och verkar vara lite arga på killen. Om det är för att han tagit ett högre pris än brukligt, eller något annat får vi dock inte veta. Vi går iväg till hans taxibil. På vägen dit rycker jag till. Vi har med resväskorna och Emmas handbagage och skötväskan är i vagnen men var är min handbagageväska med passen och pengarna? Menar du den där säger Emma och pekar på väskan som hänger över min axel. Jag pustar ut. Taxibilen har dock ingen bilbarnstol, men nu är vi glada över att få vår resa utan att behöva betala en gång till så vi ställer in vårt babyskydd med natali och jag tar den sovande benjamin i knäet och så åker vi. Jag försöker fråga taxichauffören om han väntat på oss tidigare än vad vi anlände eller varför vi inte hade sett honom stående med lappen med vårt namn. Han ger oss något undvikande svar och vi gräver inte mer i detta. Vi är glada när ser vårt pensionat. Så fort vi lastar av utanför hotellet kommer en kvinna och ringer på klockan åt oss. En vänlig man öppnar upp och visar oss in. Vi lastar in packningen på rummet och frågar om det finns någon bra restaurang i närheten. Han visar oss runt hörnet och med två sovande barn i vagnen beger vi oss dit. Äntligen Grekland. Det är lagom varmt på uteserveringen trots att klockan närmar sig åtta på kvällen. En musiker i restaurangen spelar musik och vackra blombuskar omger borden med de vita dukarna. Vi inleder medelhavsdieten med varsin stor sallad med fräscha grönsaker för ca 6,5 euro styck. Vi beställer ingen efterrätt men de ställer fram vindruvor, två nubbeglas och en liten bringare med vad som vid förfrågan visar sig vara den välkända grekiska alkoholhaltiga drycken raki. Om detta är standard eller om vi fått någon specialbehandling för att pensionatvärden sagt något vänligt när han visade oss dit får väl visa sig längre fram under resan. Emma som ammar avstår naturligtvis denna, men Jakob provar gärna en nubbe av denna grekiska specialitet. Den verkar inte vara särskilt stark men faktiskt riktigt god, trots att jag inte brukar vara så förtjust i sprit. Vi ger oss nöjda iväg från restaurangen, redo att  smaka mer av Grekland.

Tags:

4 Responses to “Resan till Chania”

  1. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after looking at a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

  2. Daniel Doino says:

    It’s nearly impossible to find experienced people in this particular subject, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

  3. Regards for this marvelous post, I am glad I observed this internet site on yahoo.

  4. Hey there! I simply want to offer you a big thumbs up for the excellent information you have right here on this post. I will be returning to your blog for more soon.

Leave a Reply